Már sokan és régóta tanulmányozzák a zene hatását a gyermekek fejlődésével kapcsolatban. Tudta, hogy kimutatható összefüggést fedeztek fel a zene és a későbbi tanulási képességek között? A zenének speciális szerepe lehet az agy fejlődésében is.

 

Úgy tűnhet, hogy a zene, mint művészet, szinte jelentéktelen. Szülőként vagy pedagógusként esetleg örülünk, ha a gyermekek konyítanak valamit a muzsikához, pedig pont az ellenkezőjéről van szó: a zene kulcsfontosságú szerepet játszhat (ha hagyják) a gyermekek fejlődésében és hatással van későbbi életük szociális és kommunikációs készségeire is.

 

Ha egy gyermek játszik egy hangszeren, az megváltoztatja az idegrendszer felépítését és felgyorsítja az agy fejlődését.

Egy speciális képalkotó eljárással mutatták ki a zene hatását az agyi tevékenységekre. Ezekben a vizsgálatokban különösen a hanggal kapcsolatos területek fejlődését bizonyították. A hangokhoz kapcsolódik például az idegen nyelvek elsajátítása is. Az agy fizikális felépítése is megváltozott azoknál, akik zenei képzésben részesültek.

Az ehhez kapcsolódó írást részletesen itt olvashatja el:

https://news.usc.edu/102681/childrens-brains-develop-faster-with-music-training/

 

Designed by Freepik

 

A zene okosabbá teheti a gyerekeket

A következő cikk szerint:
http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health-advisor/why-music-is-key-to-your-childs-development/article23515934/

Azt vették észre, hogy a zenetanulás a gyermekek életének más területeire is hatással voltak. Általánosságban, a kreativitás mellett pozitív hatás mutatkozott az intelligencia és motoros készségek terén. A komplex gondolkodás képessége, vagy az emlékezőképesség is fejlődött a zene hatására.  A zenében például sok matematikai alkalmazással is találkozunk, ami inkább életszerű, mint az elvont matematikai elméletek – így a zenélés reál tantárgy elsajátításában is segít.

 


Designed by Jcomp

 

 

A zenetanulás fejleszti az íráskészséget és pozitívan hat az iskolázottságra

A teljes cikket itt olvashatja:

http://time.com/3634995/study-kids-engaged-music-class-for-benefits-northwestern/

A cikk arról szól, hogy ha egy gyermek hangszeren tanul játszani – és nem csak hallgatja a zenét – az hatással lehet az iskolázottságára is. A zenetanulás a gyermekeket elhivatottabbá teszi felsőfokú tanulmányaik során. Egy vizsgált csoportban azt találták, hogy sok diák végzett a főiskolán annak ellenére, hogy környezetükben jellemzően magas volt az iskolát elhagyók aránya.

 

A zenélés több „agyas” tehetséget eredményez, mint más megtanulható készségek

TedEd videóját a zenélés pozitív hatásáról itt tudja megnézni:

http://ed.ted.com/lessons/how-playing-an-instrument-benefits-your-brain-anita-collins#digdeeper

A videóban azt magyarázzák, hogy a zenélés szinte „felvillanyozza” az elmét – a teljes területét, nem pedig csak 1-1 részét, mint más tanult képességek. A zene segít a két agyfélteke összekapcsolásában, ezáltal hatékonyabb problémamegoldásra leszünk képesek és jobban megértjük a felénk áradó üzeneteket.

A zenészeknek figyelniük kell a részletekre és stratégiát kell követniük, ami az élet más területén is kamatoztatható tudást jelent. A zenélés javítja a memóriát, hiszen a folyamatos gyakorlás során az idegkapcsolódásokat is munkára készteti.

A zenetanulás idővel jobban megtérül, mint bármi más – legyen sportról, vagy más művészeti ágakról.

 

Designed by Brgfx

 

A totyogó korú gyermekek zenei élményei segítenek nekik érzelmeik és szociális készségeik fejlesztésében

Ha a gyerekek és szüleik közösen hallgatnak zenét az pozitív hatással lesz többek között érzelmi és szociális készségeikre is. Segíti őket érzelmeik hatékonyabb kifejezésében, megnöveli azt az időt, ameddig koncentrálni képesek és az érzelmeik kontrollálásában is segít.

Mondja ez a cikk:
https://www.uq.edu.au/news/article/2015/09/jamming-toddlers-trumps-hitting-books

 

 

Ha úgy gondolja, hogy több zenét szeretne a csoportszobába csempészni, jöjjön el valamelyik képzésünkre, és segítsen a jövő nemzedéknek tehetségük kiteljesítésében!

 

 

Forrás: https://www.rainforestlearningcentre.ca/how-music-affects-young-children-and-their-learning/

Kategória: Hírek