Az egészséges csecsemő és kisgyermek számára a levegő és a napfény ugyanolyan fontos, mint a fejlődéséhez szükséges táplálkozás. A szabad levegőn tartózkodás, az időjárásnak megfelelő öltözékben, az év minden napján biztosítható. A szabad levegőn való tartózkodásnak elsősorban előnyei vannak, de a nem megfelelő körültekintéssel megválasztott levegőn való tartózkodásnak veszélyei is lehetnek. Írásunkban ezeket a tényezőket vesszük számba.

 

Akadálya lehet a nem megfelelően kialakított terasz vagy játszóudvar. A nem megfelelő ruházat, az időjárási viszonyok. Sűrű ködben, viharos szélben, zuhogó esőben, szmogriadó esetén ne vigyük ki a gyermekeket. Erős fagyban, –5 fok alatt a kint altatást mellőzzük. Tiszta, napos időben, száraz hideg esetén a megfelelő ruházat biztosításával a nagyobb a gyermekeknek –5 fok alatt is rövid időre biztosíthatjuk a teraszon való mozgás, szaladgálás lehetőségét.

A kisgyermekek bőre vékony, a mínusz fokokat és a szelet nagyon érzékenyen viseli. A kisgyermek száját bekenhetjük illatosítás- és színezésmentes ajakírral, az arcukat szükség esetén speciálisan babáknak készült zsíros krémmel. A kezek védelmére a legjobb a kesztyű. Ha kiszárad a kezük, finom, érzékeny bőrre való babakrémet használjunk bejövetel után a tisztára mosott, szárazra törölt kis kezek ápolására.

A nyári időszakban a szabadban való tartózkodás 11–15 óra között tilos.

 

A napsütés jótékony hatásai mellett az ártalmakra is figyelnünk kell. A természetes lombárnyék és a mesterséges napvédő ernyők, ponyvák használata megelőzheti a leégés, hőguta, napszúrás kockázatát. Nyári időszakban külön gondot kell fordítani a folyadékpótlásra, a napvédő krémek, vékony sapka, kendő, vékony, légáteresztő ing, blúz használatára.

A ruházat egyik funkciója a hőszabályozás. Az élettanilag szükséges állandó 36-37 Celsius-fok biztosítása érdekében a kisgyermek hőszabályozó rendszerét támogatnunk kell a megfelelő öltözékkel. A ruha nem hőt termel, nem von el hőt a szervezettől, hanem szigetelő vagy áteresztő rétegként óvja meg a szervezetet a túlmelegedéstől és a lehűléstől.

A gyapjú laza szövése hidegben jól tartja a meleget, a pamut sűrű szövése viszont melegben megóvja a kisgyermek szervezetét a túlmelegedéstől. A műszálas ruha nem szellőzik, egészségtelen, megakadályozza a bőr természetes légzését.

 Több vékony réteg jobban szigetel, mivel több a levegő közötte, mint az egy vastagabb rétegnél. Kisgyermekeknél fontos, hogy kényelmes szabású legyen, ne akadályozza kisgyermeket mozgásában, játéktevékenysége közben. A mérete ne legyen szűk és kicsi, mert az akadályozza a hőleadást, a mozgást és a vérkeringést. A túl nagy, bő ruha is kényelmetlen a kisgyermek számára, akadályozza mozgás- és játéktevékenységet, nem tudja megtartani az optimális testmeleget.

A ruházat másik szerepe a védő funkció. Védi a testfelületét a sérülésektől, a szennyeződéstől, a gyermek érzékeny bőrét a fertőzésektől is. Fontos, hogy könnyen tisztítható, sima felületű textilből készüljön.

 

Írta: Scheer Éva 

megjelent a Kisgyermeknevelők szakmai-módszertani tudástára kötetében.