Érdemes sóbarlangot, sószobát létrehozni az intézményben? Milyen legyen, hogyan használjuk, ha már van? Számos kérdés merül fel a beüzemelés előtt. Az azonban biztos, hogy lehet hatékonyan és biztonságosan működtetni a sószobákat, és ez segíthet az oly gyakori gyerekkori fertőzések megelőzésében.

Gyermekközösségekben a bölcsőde- vagy óvodakezdéssel egy időben a gyermekek betegségei hirtelen gyakorivá válnak, a nátha, a köhögés tartósan, akár hónapokig is eltart. Később megjelennek a szövődmények is. Változtat ezen valamit a megfelelően kialakított és jól használt sószoba? A válasz az, hogy természetesen igen. A só gyógyító erejének használata évezredes hagyományra tekint vissza.

Gyermekintézményben a használat fő hangsúlya a megelőzésen van, és az immunrendszer erősítésén. Erre kiválóan alkalmas a száraz sóterápia. A száraz sóterápia a tüdő számára olyan, mint a nagytakarítás a lakásunk számára.

Mikor hatékony egy mesterséges sóbarlang? Akkor, ha képes a sóbányák természetes mikroklímáját utánozva létrehozni a megfelelő terápiás hatást. Hazánkban ma már nagyon sok és különféle módszert alkalmazó sószobát, sóbarlangot érhetünk el. Nem egyszerű választani közülük. Pedig kell, mert a különféle megoldások nem egyforma hatásfokkal dolgoznak.

Szabályozott, száraz sóaeroszolos terápia Más mesterséges sószobák
A föld alatti sóbányák gyógyhatású mikroklímájának természetes utánzása. A sószobai dizájn a padlóba, falba beépített, nagy mennyiségű, természetes sóra alapoz.
A sógenerátor előállítja és a sószobába szállítja a fő hatóanyagot – a száraz sóaeroszolt. Nincs sógenerátor, ami sóaeroszolt állít ellő, ezért a hatónyag mennyisége nem éri el a terápiás szintet.
A száraz sóaeroszol optimális értékei (részecskeméret, koncentráció) állandóan ellenőrzöttek a hatékonyság és a biztonság érdekében. Nincs aeroszol a belélegzett levegőben.
Baktérium- és allergénmentes környezet. Számolni kell a mikrobiális fertőzés veszélyével.
A szabályozott, száraz sóaeroszolos terápia egészségre gyakorolt hatását számos, tudományos vizsgálat igazolta. Relaxációs és placebo hatása van.

A sóterápia akkor eredményes segítség a betegségek megelőzésében, kezelésében, ha terápiás dózisban alkalmazzák – ez a bevitt só nagyságára, koncentrációjára és a kezelés igénybevételének gyakoriságára is vonatkozik.

Mielőtt sóbarlangot választunk, fontos tudnunk, hogy:

  • Van-e aeroszolos sóbefúvás?
  • Milyen sót használnak?
  • Mekkora a sószemcsék méretére?
  • Mekkora a sóbarlangban a só koncentrációja, és ez szabályozható-e?
  • Hogyan történik a sóaeroszol egyenletes eloszlatása a sóbarlang légterében, és annak mérése megtörténik-e?
  • Miként oldják meg a légcserét?

 

Ezekre a kérdésekre adott válaszok egyben segítenek a gyermekintézmények vezetőinek, hogy miként tudják meglévő sószobáikat a lehető leghatékonyabban használni, illetve amennyiben szeretnének ilyet kialakítani, akkor pontosan mit tehetnek.

 

Írta: Péterfia Éva 

Az írás a Bölcsődevezetők kézikönyve és az Óvónők kincsestára kötetekben jelent meg.

Az Óvónők kincsestárát kifejezetten az óvodapedagógusok részére fejlesztjük, és készítjük: módszertani írásokat, segédanyagokat küldünk évente 6 alkalommal.

A Bölcsődevezetők kézikönyve pedig a bölcsődevezetők munkáját hivatott megkönnyíteni, legyen szó jogi kérdésekről, intézményvezetésről, vagy akár más bölcsődékben folyó (jó) gyakorlatokról.