Napjainkban a logopédiai terápiák egyre bővülő részét képezik a nyelvlökéses nyelés megszüntetésére, a helyes nyelés kialakítására irányuló, úgynevezett „nyelvlökéses” terápiák. De mit is takar ez a furcsa elnevezés, és miért jó, ha a gyerekekkel foglalkozó, óvodában, iskolában tanító pedagógusok és szülők figyelmét is felhívjuk erre a jelenségre?

A szabálytalan nyelés jellemzői

A nyelvlökéses nyelésre vagy infantilis nyelésre jellemző, hogy a nyelés folyamán a nyelv rendszerint a szájtérben laposan helyezkedik el, vagy mivel a két fogsor nem záródik megfelelően, a nyelv hegye kicsúszik a fogak közül elöl vagy oldalt. Emellett az ajkak záródhatnak. Ez a nyelési forma csecsemő- és kisgyermekkorban fiziológiásnak tekinthető, de előfordulása az életkor növekedésével csökken, és idővel megszűnik. Általában a vegyes fogazat kialakulásától tekintjük a nyelvlökéses nyelést károsnak.”

Kissé sarkítva azt mondhatjuk, hogy helyesen csak egyféle módon nyelhetünk, a szabálytalan nyelésnek azonban számos variációja létezik.

Photo: designed by Freepik

Szabálytalan nyelésnél a rágóizmok elégtelenül lépnek működésbe. A nyelvizom a fogívet valamelyik szakaszán nyomja, szinte üti, tehát a nyelésnél nyomást gyakorol a fogakra. Ennek a nyomásnak az erejét nem érdemes alábecsülni. Az a rossz hír, hogy nemcsak evés és ivás alkalmával nyelünk, hanem észrevétlenül többször lenyeljük a nyálunkat nappal és éjszaka egyaránt. A rossz nyelés következtében a szájpadlás íve magasabb, „gótikus” lesz, a fogak eltolódhatnak, a fogsor eltorzulhat.

A nyelvlökéses nyelés folyamán a két fogsor gyakran nem záródik. A nyelv a fogakhoz támaszkodik, és a két fogsor, illetve az ajkak közé csúszik, ezáltal láthatóvá is válik. A nyeléshez szükséges vákuum létrehozásához az arc, az ajak és a nyak bizonyos izmai túlságosan megfeszülnek, míg mások alul működnek. Mindezek hatására harapási és fognövekedési rendellenességek és ennek következtében beszédhiba alakulhat ki.

A súlyos nyelvlökéses nyelés következtében kialakuló fogazati elváltozások jól láthatóak. Az egyik ilyen például a nyitott harapás. Mivel a metszőfogaknál nem záródik a két fogsor, a gyermek nyelve szinte kilóg a szájából. A nyelv renyhe, nincs meg a megfelelő tónusa. Előfordul, hogy a nyelv oldalra csúszik ki, a metsző- és őrlőfogak között.

 

Szerzők: Bogár Mariann logopédus, gyógypedagógus, Jagicza Edina logopédus

 

Arról, hogy mi okozza a helytelen nyelési technikát és hogyan előzhető meg  a kialakulása, többet olvashat az Egyéni fejlesztés, személyre szabott nevelés című kiadványunkban.