A kisgyermeknevelésben kiemelt szerepe van a meséknek és – akár tetszik akár nem – a digitális médiáknak is. Ezekről tudhat meg sokat két, félárú online tanfolyamunkon.

Családi minta a mesében

A kurzus célja olyan ismeretek nyújtása, melyek a meseelemzési technika tudatos alkalmazását segítik elő, ezzel értelmezhetővé téve és az élet nehézségeiben eligazító erővé emelve az ősi jelképrendszerű narratívát. Emellett a képzésben résztvevők készséget szereznek a népi gondolkodás, sajátos nyelvi alakzatok elsajátításában, ezek átadásában.

Készség szintjén megismerik a népi szimbólumrendszert a kultúra változásának tükrében, alkalmazzák a mesék értékelésének szempontjait, megértik a mese és a mesemondás jelentőségét a nevelésben és az oktatásban.

18.900 Ft (áfával) helyett csak

9 450 Ft   Kezdje el azonnal!

 

 

Médiakultúra a kisgyermeknevelésben

Digitális információkkal telített világunk jellemzőjeként Hobbs és Moore egy 2006-ban, az Egyesült Államokban végzett felmérés és kísérleti oktatás eredményeit valamint módszertanát ismerteti “A médiaműveltség felfedezése” című kötetében.

Észrevételeik szerint a „kisgyerekek már jóval az óvoda megkezdése előtt órákat töltenek a képernyőmédiával. A kétéves kor alatti babák és tipegők kb. fele naponta két órát tévézik. Egy 2011-es felmérés szerint majdnem minden harmadik babának és tipegőnek van tévéje a hálószobában. (…) A kisgyerekek képernyőidejének negyedét manapság a számítógépek, kézi és konzolos videojátékok és más interaktív mobileszközök (…) használata teszi ki.” Megfigyeléseik szerint egyre ritkább a „közös nézés” vagy más kifejezéssel: „közös médiafogyasztás”. A szerzők úgy vélik, hogy a médiában látott film egyrészt formálja a kisgyermek „szociális kapcsolatokról alkotott képét, beleértve a proszociális viselkedést (amilyen a kedvesség, a nagylelkűség és mások segítése) csakúgy, mint az antiszociális viselkedést (amilyen az agresszió, a hazudozás és a másokkal szembeni galádság).”

Az Amerikában tapasztalt tendencia nálunk is megfigyelhető. Ezért az oktatásnak, mivel az egész ember fejlődését szolgálja, ma képesnek kell lennie a médiamegjelenések értelmezésére, a fejlesztésben pedig a megfelelő szintű interpretációra.

 

18.900 Ft (áfával) helyett csak

9 450 Ft   Kezdje el azonnal!

 

 

Ha más témák iránt érdeklődik, válogasson kedvére online tanfolyamaink, vagy akkreditált pedagógus-továbbképzéseink között! Szeretettel várjuk személyesen és virtuálisan is! 🙂