Minden pedagógusnak vannak kedvenc területei, anyagrészei, amelyekkel a legszívesebben foglalkozik. Azonban amikor az évek múlásával már többedszer ismertetjük meg a csoportunkkal a levéllenyomat készítését, vagy a szőlőfürt kialakítását ujjheggyel festve, akkor mi magunk is érezzük a megújulás iránti vágyat, a „próbáljunk ki valami újat!” késztetését. Egy ilyen késztetésből született meg a szőlős képecske ötlete.

A szőlős kép mérete kicsi (8 x 11 cm), így mindenféle maradék papírunkat remekül fel tudjuk használni hozzá. Mivel a szőlőszemkészítés még a puha selyempapírból sem igazán könnyű, ezért akár két alkalomra is tervezhetjük ezt a tárgykészítést, akkor nagyobb fürt pompázhat a képen. Cserébe viszont ne elégedjünk meg hevenyészett, rosszul összegyúrt szőlőszemekkel.

Szükséges anyagok és eszközök: 

  • kisméretű vastag papír
  • puha papírmaradékok
  • márványozott papír
  • szőlőlevél alakú sablon
  • ragasztó
  • tálkák, ecsetek
  • ceruza, olló

 

A munka menete

A gyerekek sablon segítségével rajzolják ki a márványozott papírra a szőlőlevelet, majd vágják ki. Előre tépjük össze a puha papírt a gyúráshoz, hogy gyorsabban lehessen dolgozni. A gyerekek gyúrják meg a szőlőszemeket. Egy formás fürthöz legalább 8-10 db kis golyót kell formálniuk. Ez eléggé monoton munka, ezért iktassunk be közben szüneteket. Készüljünk tartalék szőlőszemekkel is. Jó apropó a szünet kitöltésére az éneklés: tanuljuk meg az Érik a szőlő, hajlik a vessző… című népdalt, ha még nem ismeri a csoport.

Amikor elkészültünk az összetevőkkel, akkor még ragasztás előtt rakjuk ki a képet, kiválasztva a levél és a fürt helyét a papíron. A gyerekek jegyezzék meg a kép felépítését, ezt megkönnyítendő ceruzával akár halványan fel is vázolhatják a képet. Ezután következhet a ragasztás. A munka végén filctollal néhány csavarodó-kapaszkodó kacsot is a képre rajzolunk.

 

Változat

Ha még a kompromisszumok (a szünet) ellenére is úgy érezzük, hogy a szőlőszemek gyúrása túl nagy feladatot jelent a csoportunk számára, más módon is elkészíthetjük a fürtöket. A cérnagomb szépen festhető, akár együtt is megfesthetjük a gyerekekkel, ezeket megszárítva szép szőlőszemeket kapunk.

Másik megoldás lehet még a parafadugók felszeletelése, ezeket is színezhetjük textilfestékkel, akrillal.

 

 

Írta: Király-Nagy Éva 

megjelent az Óvónők kincsestára kötetben