A nyár a pihenés, feltöltődés időszaka, amikor respektáljuk, hogy a gyerekeknek is jár mindez. De nyáron sem lehet mindig az udvaron ugrálni, homokozni, ápolni az óvoda kertjének növénykéit. Nyáron is lehet hűvös, borús az idő, ami bekényszeríti a csoportot a szobába. Arról már nem is beszélve, hogy a kézműves foglalkozások is lehetnek pihentetőek, felszabadítóak, és kellő motiválással az intellektuális erőfeszítést igénylő, logikai vagy éppen új ismereteket nyújtó feladatok is örömmel tölthetik el csoportunk tagjait. Ilyen beszélgetős, mesélős és gondolkodós alkotói-játékra hívó manuális foglalkozások leírását osztom most meg az olvasókkal.

 

Szélcsengő

Szükséges anyagok, eszközök:

  • hangot adó tárgyak
  • drótok
  • kötözők
  • széles papírhenger vagy kisebb fémdoboz
  • gyöngyök
  • fonalak
  • olló
  • lyukasztó
  • ragasztó
  • papírok
  • textilek
  • fémkarika

A szélcsengő-készítés lehetőséget ad arra, hogy mind a magunk, mind a gyerekek kreativitását fejlesszük, és gyűjtögetett, félretett lehetőségeinket, kincseinket felhasználjuk. A gyerekek részéről némi türelmet és belátást igényel, hiszen nem készül el egy alkalommal, de ezt beszélgetéssel és a mintadarab többszöri bemutatásával biztosíthatjuk, illetve érdeklődésüket folyamatosan fenntarthatjuk.

Mi agyagból alkottuk a szélcsengő mozgó részeit. Ezeket a munkákat mindenképpen ki kell égetni, hogy kevésbé legyenek törékenyek, tehát ha nem biztosított a kiégetés, akkor más alapanyagot válasszunk! Agyagnál maradva fontos, hogy ne legyen részletgazdag a kis forma széle, mert ezek ütődéskor könnyen letörhetnek. Mi kerek formákat szaggattunk (pogácsaszaggatóval), és ezeket a kör alakú felületeket díszítettük lenyomatokkal, majd minden formára lyukat vájtunk a felfűzéshez.
Szaggattunk persze kedves kis kacsa, teve, maci, autó stb. formákat is, de ezeket feljebb fűztük a szélcsengőn, olyan magasságra, ahol biztos, hogy nem fognak összeütődni. Ha nincs kiégetési lehetőségünk, akkor az agyagforma helyett lehet kagyló, kulcs esetleg fémrudacska a csengőhang biztosítója.
Ha még díszesebb, vidámabb szélcsengőt szeretnénk, akkor a lengőszálakra még további gyöngyöket fűzhetünk.
A szélcsengő felső részét szintén több módon készíthetjük el, lehetőségeinktől függően. Ha van kellő számú széles és viszonylag erős papírhengerünk, ez kiváló felsőrész lehet. Ha nincs, akkor a fémdobozok is nagyon megfelelőek. Én ehhez például a gyógynövény-cukorkás dobozokat használom, amelyeket könyvkötészeti ragasztóval vonunk be akár textillel, akár papírral, tulajdonképpen dekupázs technikát alkalmazva. A papírhenger bevonásához bármilyen papírragasztó megteszi, s ha nem akarjuk ragasztani, akkor festhetik is a gyerekek. Legjobb akrilfestékkel dolgozni, mert ha a szabadba tesszük a szélcsengőt, az akril ott is bírja a párát, a nedvesebb levegőt.

 

A beborított hengert tovább díszítettük gombokkal és egyéb apróbb figurákkal. Ilyenkor nagyszerűen felhasználhatjuk például a korábban öntött és kifestett gipszöntvényeinket! A kis formákat ragasztó pisztollyal rögzítettem. Szintén felnőtt munka a hengerek kilyukasztása, alul és felül. Ehhez a legcélszerűbb eszköz az ár. Kétszer 4 vagy 5 lyukat fúrjunk a henger kerületétől függően. A lyukak egymástól egyenlő távolságra legyenek. Alulra fűzzük fel a szélcsengő mozgó részeit, míg felülre a felakasztáshoz szükséges drótokat, kötözőket és karikát vezetjük át. Ennek nem minden folyamatát tudják a gyerekek elvégezni, ilyenkor én fejezem be az összeállítást. Ezért is jó nyáron készíteni az ilyen típusú alkotásokat, hiszen nem kell nagy, teljes csoportlétszámmal dolgoznunk.

 

Hasonló nyári kreatív ötleteket Király-Nagy Éva e-bookjában talál:

További barkácsötletek:

Barkácsoljunk az óvodában

Kreatív óvoda

 

 

Kiemelt kép: People photo created by freepik – www.freepik.com