Egyes kutatások szerint 20 gyermekből legalább 1, míg mások szerint minden 6. gyermeknél tapasztalhatók a szenzoros fejlődés olyan eltérései, melyek jelentősen befolyásolhatják a mindennapi tevékenységeiket. Bizonyos érzékszervi tapasztalatok javíthatják a teljesítményt, és segíthetik a szenzoros feldolgozási rendszer működését. Cikkünk szerzője a vesztibuláris, a taktilis és a proprioceptív érzékelés részletes bemutatása után a fejlesztés lehetőségeit veszi számba. – Csuka Veronika gyógypedagógus írását az Egyéni fejlesztés, személyre szabott nevelés című kiadványunk előfizetői végig elolvashatják a szeptemberi számban.

Mindenki ismer olyan személyt vagy gyermeket, akikre jellemző a fenti tünetek közül néhány. Az ő esetükben valószínűsíthető az elégtelen szenzoros működés.

A szenzoros feldolgozás során az idegrendszer fogadja az üzeneteket az érzékszervektől, és azokra megfelelő mozgásos és viselkedési válaszokat ad. Függetlenül attól, hogy szendvicsbe harapunk, kerékpározunk, vagy könyvet olvasunk – a tevékenység sikeres befejezéséhez az érzékelés pontos feldolgozása szükséges.

Egyes kutatások szerint 20 gyermekből legalább 1, míg mások szerint minden 6. gyermeknél tapasztalhatók a szenzoros fejlődés olyan eltérései, melyek jelentősen befolyásolhatják a mindennapi tevékenységeiket. Az érzékszervi feldolgozási rendellenességek tünetei, akárcsak a legtöbb rendellenesség, a súlyosság széles spektrumán belül fordulnak elő.

Míg többségünknek csak alkalmanként okoz nehézséget az érzékszervi ingerek értelmezése, az érzékszervi feldolgozási rendellenességgel küzdő gyermekek, serdülők és felnőttek esetében ezek a nehézségek állandósulnak, és jelentősen megzavarhatják a hétköznapi életvitelüket.[1] A szenzoros fejlődési zavar felismerésének fontosságára számos szakirodalom rávilágít. A gyermeket középpontba állítva láthatjuk a tünetek sokféleségét és azok egyedi kombinációját.

 

A szenzoros fejlődési zavarnak számos tünete lehet

 

Csuka Veronika gyógypedagógus írását az Egyéni fejlesztés, személyre szabott nevelés című kiadványunk előfizetői végig elolvashatják a szeptemberi számban. Fizessen elő, és ne maradjon le a hasonlóan izgalmas témákról:

 

 

[1] https://www.firstchildrenservices.com/do-you-know-me-common-sensory-processing-disorder-symptoms-that-are-easy-to-overlook/

 

Kiemelt kép: Camera photo created by freepik – www.freepik.com