Bár több mint egy éve az egész világon a legtöbbet használt szó valószínűleg a koronavírus, azért a járvány árnyékában sem lehet megfeledkezni arról a globális veszélyről, amely egész Földünket fenyegeti. A Föld napja egy remek apropó arra, hogy egy kicsit megálljunk és elgondolkodjunk arról, hogy vajon mi magunk mit teszünk annak érdekében, hogy a bolygónk fennmaradjon.

Óvd a Földanyát! - Egy nap az ünneplésre, 28 nap a cselekvésre!A globális felmelegedés és a klímaváltozás ugyanis már egyáltalán nem távoli jövő, hanem igenis kézzelfogható jelen. Benne élünk a sűrűjében. Közel száz éve indult el ez a folyamat, amely az utóbbi 50 évben folyamatosan erősödött. A technika fejlődése, az ipar növekedése, a fogyasztói társadalom által diktált őrült tempó felbecsülhetetlen károkat jelent a Föld vizeire. Dupla-tripla ütemben olvadnak a gleccserek, már csak néhány évtized és el is tűnnek. Dél-Amerika felett az ózonpajzs annyira elvékonyodott, hogy a halászok a tengeren még a legmelegebb nyári napokon is nagykabátban kell, hogy a vízen legyenek, hogy bőrüket megvédjék. Emelkedik a tengerszint, eltűnhet Velence, víz alá kerülhet Hollandia, és jónéhány sziget is.

Gondoljunk csak az évi 10 millió tonna PET palackra, amely 4-szer érné körbe az Egyenlítőt, ha egymás mellé tennénk. Vagy az évi 18 milliárd eldobható pelenkára. És bár az elmúlt évben minden bizonnyal kevesebb ruhát és talán kevesebb felesleges tárgyat vásároltunk, és egészen biztosan sokkal kevesebbet utaztunk, repültünk, a környezetünket bizony jelentős mértékben károsítjuk. Hogy a földet megóvjuk, tudatosan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, redukálni a szeméttermelést, növelni az újrahasznosítást. És mindenekelőtt meg kell tanítani mindezt a jövő generációjának is.

A Föld napja – egyetlen nap. 175 országban tartják, 175 országban hívják fel a figyelmet arra, hogy együtt, és egyénenként is sokat tehetünk. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata:

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Általános vélekedés szerint 21 nap kell ahhoz, hogy valami szokássá váljon. Nos, ennél picit többet, egészen pontosan 28 napot javasol az AbracadabraWorld Óvd a Földanyát! című digitális anyaga, mely családok, gyerekek számára készült. A program 4 tematika szerint ad 4 hétre szóló napi feladatot, melyet bárki könnyen teljesíthet.

Óvd a Földanyát! - Egy nap az ünneplésre, 28 nap a cselekvésre!

„Műanyagmentes mindennapok, Öko otthon, Zöld konyhatündérkedés és Kiskert. Ez a 4 téma, ami köré csoportosítottuk a feladatokat”

– meséli a könyv szerzője, Nagyistókné Ekler Éva, a Pillangó Fejlesztések vezetője.

Minden napra tartogatunk egy feladatot, amelyhez adunk megvalósítási tippeket, alternatívákat is. Minden feladat egy pici lépés azon az úton, hogy tudatosabban éljünk, hogy megtanuljunk jobban figyelni a környezetünkre. Ez kezdődik onnan, hogy vásároljunk piacon és ha lehet, vigyünk magunkkal dobozt, bevásárlószatyrot, egészen odáig, hogy miként készítsünk rovarhotelt, vagy hogyan hasznosítsuk a kiszuperált ruhadarabjainkat. Nagyon jó kis önismereti utazás is, hogy szembenézzünk azzal, hogy mi magunk vajon melyik területen vagyunk elég tudatosak és hol kevésbé, és leginkább remek alkalom arra, hogy játékosan mindezt továbbadjuk a gyerekeinknek, unokáinknak, tanítványainknak.”

A munkafüzet tökéletesen alkalmas óvodai, iskolai csoportok számára is, környezeti neveléshez, de a jelenleg is részben otthon tanuló gyermekek számára a szülők szintén egy komplex ismeretanyagot tudnak ily módon átadni. A napi programok lehetőséget adnak arra, hogy a felhasználó családok, közösségek az adott témával kapcsolatban információkat gyűjtsenek, nagyokat beszélgessenek. Ez nagyon fontos folyamat lehet a jövő nemzedékének környezettudatossá formálásában. Ráadásul minden megvásárolt könyvből 500 Ft a Pillangó Fejlesztések Alapítványt támogatja, akik hátrányos helyzetű településeken segítik az ökogazdálkodás elsajátítását az ott élőknek.

Egy nap az ünneplésre, elgondolkodásra, 28 nap a cselekvésre. Óvjuk együtt a Földanyát!

Óvd a Földanyát! - Egy nap az ünneplésre, 28 nap a cselekvésre!

Szakmai kiadványok óvodák számára: