A cikket részletesen az ÓvodaVezetési Ismeretek 2022 januári kötetében olvashatja. Szólunk itt még arról, hogy melyek a munka törvénykönyvének idevágó szabályai, továbbá arról az egyszerűnek tűnő, ám jogilag bonyolult kérdésről, hogy „ki a gyermek?’, valamint arról is, hogy milyen mértékű a tartósan beteg gyermek után járó pótszabadság a munka törvénykönyvében?

Részletek az írásból:

 

Dr. Selmeciné dr. Csordás Mária

 

Az utóbbi időben, feltehetően a COVID-19 vírus okozta járvány alatt kiadott szabadságok miatt, megszaporodtak a szabadság mértékével, kiadásának rendjével kapcsolatos kérdések. Ez alkalommal a pótszabadságok közül a gyermekek után járó pótszabadság szabályozását ismertetjük.

 

Gyakori kérdés: mikor, és főleg meddig jár a pótszabadság?

 

Mt. 118. § (3) bekezdés:

A pótszabadságra való jogosultság szempontjából:

– a gyermeket először a születésének évében,

utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

 

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény értelmében az emelt összegű családi pótlék folyósításának szabályai eltérnek az Mt. rendelkezésétől.

 

A hivatkozott jogszabályi rendelkezések helyes értelmezésével és alkalmazásával – véleményem szerint – megállapítható, hogy az Mt. 118. § (2) bekezdése szerinti emelt mértékű pótszabadság a fogyatékos gyermek esetében is abban az évben jár utoljára, amikor a 16. életévét betölti.

 

Óvodavezetési ismeretek