Kedves Olvasónk!
Az óvodákban ugyan rövidebb a nyári szünet, a nevelési év szeptemberi megkezdése azonban minden óvodapedagógusnak kivételes pillanat. Még akkor is, ha az óvodavezetőknek éppen ilyenkor van a legtöbb feladatuk. Jubileumi, 125. kötetünk írásaival ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy az évkezdés minél gördülékenyebb legyen, és minél több idő maradjon az óvodába lépő új gyermekek fogadására, a pedagóguskollégák összekovácsolására, valamint az ünnepi pillanatok megélésére. Fogadják szeretettel írásainkat!

A tartalomból:

  • A nem jogász végzettségű pedagógusoknak igen nehéz eligazodniuk a jogszabályok sűrűjében. A 2022/2023-as nevelési év feladatai, eseményei című írásunkban ezért a köznevelést érintő jogszabályok legaktuálisabb, az óvodákat is érintő változásaira szeretnénk felhívni a figyelmet. Elsőként a szeptember–októberi munkáltatói, tanügy-igazgatási, pedagógiai és gazdasági feladatokat ismertetjük, következő kötetünkben pedig az év további hónapjaiban aktuális teendőket is sorra vesszük.
  • Kinek adható át a gyermek? Talán minden óvoda életében volt már olyan eset, amikor elgondolkozott azon, hogy a gyermekért jövő személynek odaadhatja-e az óvodás gyermeket vagy sem. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy milyen esetekben adható át biztonsággal a gyermek, és melyekben nem. Ez utóbbi helyzetekben vajon mit tehet az óvodapedagógus?
  • Mit kell még tudni az adózásról 2022-ben? A pedagógiai és a tanügyigazgatási feladatokon kívül az óvodavezetőknek a gazdasági kérdésekben is jártasnak kell lenniük. Írásunkban ismertetjük többek között az adók gazdasági feladatait, szólunk az adóazonosító jelről, az adózás rendjéről, valamint az adók csoportosításáról.
  • Legyen tisztában az egészségbiztosítási tudnivalókkal is! Cikkünkben az egészségbiztosítással összefüggő, konkrétan a tajkártyával kapcsolatos kérdéseket fejtjük ki. Szólunk például a társadalombiztosítási ellátások rendszeréről, az adatszolgáltatási, bevallási és befizetési kötelezettségekről, az adó- és járulékfizetési kötelezettség teljesítéséről, továbbá ismertetjük az új Tbj. törvényben bekövetkezett változásokat.
  • Fejlessze tovább óvodája arculatát! A nevelési-oktatási intézmény külső kommunikációjának egyik nagy kérdése, hogy „eladható-e” az óvoda? Népszerű-e? Vonzó-e a környező lakosság számára? A külső kommunikációnak egyik nagyon fontos eleme az arculat, ahogyan az óvoda megjelenik. Nézzük meg, hogyan befolyásolhatjuk az óvodánk imázsát!

 

 

Tetszenek Önnek az ÓvodaVezetési Ismeretek című cserelapos kiadványunk legújabb számának témái? Rendelje meg előfizetésünket, és nem marad le az Önt érdeklő cikkekről, hasznos dokumentummintákról, táblázatokról, kiegészítő anyagokról: