A zord időjárásnál maradva most egy veszélyes sportot hozunk el a csoportszobába: a lékhorgászatot! Az ötlet tulajdonképpen szinte végtelen formában kivitelezhető. Játszva tanulhatnak a kicsik, miközben remekül szórakoznak. A “tavat” egy becsomagolt nagyobb kartondobozból készíthetjük el, amelynek lyukat vágunk a tetejére. Ebbe kerülnek a “halak”, melyekhez nincs szükség másra, csak néhány mágnesre, és egy kis ragasztóra, kézügyességre. A “horgászbot” készülhet akár alufólia gurigából, vagy hurkapálcából, a damil pamutból, a horog pedig a pamut végére kötözött mágnesből. A “halak” pedig egyszerűen mágnesre ragasztott papír- vagy filcdarabok is lehetnek.

winter_math_ok

És itt jön a játék lényege: ha színeket akarunk gyakoroltatni a gyerekekkel, játszhatunk “csoportosítósat” – a kék halakat (köröket, négyzeteket) egy helyre kell gyűjteni, a pirosakat egy másikra, stb. Akár csapatonként készíthetünk egy ilyen dobozt, és versenyezhetnek a gyerekek, ki végez előbb a csoportosítással.

Halászhatunk forma szerint, de használhatjuk a betűk, számok játékos bemutatására, egyszerű matematikai műveleteket is a “halacskákra” írhatunk, amiket aztán együtt oldunk meg néhány szívószál, vagy építőkocka segítségével.

A lehetőségek száma végtelen, csak a kreativitásunk szabhat határt. A gyerekek garantáltan imádni fogják a titokzatos lékhorgászatot, hiszen mindig meglepetés, hogy mi kerül a horogra!

 

Ötlet: http://differentiatedkindergarten.com