A diszkalkulia jelentése számolászavar. A felmérések szerint a lakosság 5%-át érinti. Kisgyermekeknél korán kimutatható, és megfelelő fejlesztéssel jó esély van a leküzdésére. 

Jellemző tünetei óvodás és kisiskolás korban:

– nagyobb-kisebb tévesztése
– gyakori ujjhasználat számolás közben
– a számokkal történő aritmetikai műveletek nehézsége (összeadás, kivonás)
– a jobb és bal tévesztése
– nehézségek számolást igénylő játék közben
– probléma olyan helyzetekben, ahol aritmetikai sorozatokat kell megtanulni (tánclépések, sorbarendezés)

A diszkalkulia korai felismeréséhez és kezeléséhez két szakkiadványt kínál a RAABE Kiadó. Mindkét termék az óvodás korosztálynak szól. A játékos fejlesztőfeladatokat egyszerűen beépíthetjük a csoportfoglalkozásokba.

1. Diszkalkulia-megelőzés az óvodában – elektronikus dokumentum
Az e-book feladatai a teljes nevelési évet lefedik. A könnyű használhatóság érdekében havi bontásban, az ajánlott ütemterv szerint csoportosítottuk a játékos feladatokat. A kiadvány első fele részletes módszertani útmutatóként szolgál az óvodapedagógusnak, a második fele pedig 25 darab, nagyméretű feladatlapot tartalmaz, amelyek játékos formában fejlesztik a gyerekek képességeit.

2. Színezd ki! – Számoláskészséget fejlesztő feladatgyűjtemény 4-7 éves gyermekeknek
A munkafüzet olyan készségek fejlesztését szolgálja, amelyek a matematika megtanulásához és a számolászavar (diszkalkulia) megelőzéséhez szükségesek. A tematikus felépítésnek köszönhetően a gyermekek könnyen, lépésről lépésre szerezhetik meg a számoláshoz szükséges alapokat. A feladatok lehetővé teszik az egyénre szabott munkát és a motiválás útján a személyiség fejlesztését.

A két kiadvány együttes használata komplex segítséget ad az óvónők kezébe a diszkalkulia megelőzéséhez. Mindkét kiadvány megvásárolható az Ovonok.hu webáruházában. 

Kattintson a képekre!


diszkalkulia_fed.jpg     szinezd_ki.jpg