Az allergiások a parlagfüves területek bejelentésével tehetnek a legtöbbet az allergiás tünetek megelőzéséért, csökkentéséért. Az utóbbi napokban több médium is közreadta az Országos Környezet-egészségügyi Intézet képviselőjének nyilatkozatát, amely szerint idén már július végén megkezdődhet a parlagfűszezon, és az allergiásoknak célszerű minél előbb gyógyszereket kérniük az orvosuktól, ill. a hegyekbe menekülniük.

Azonban az allergia elleni gyógyszerek csak tüneti kezelést jelentenek, nincs biztos terápia az allergia megszüntetésére. Az allergiások nem utazhatnak el két hónapra (augusztusra és
szeptemberre) a parlagfűpollen elől. Ezért nekik külön is érdekük, hogy a legkézenfekvőbb módon, a parlagfű irtásával oldódjon meg a problémájuk.

Az illetékes állami szervek az utóbbi 20 évben nem tudták megoldani a parlagfüves területek hatékony felderítését és mentesítését. Ezért a PME ezúton is kéri az allergiásokat (és mindazokat, akik velük együttéreznek), hogy figyeljék a parlagfűvel fertőzött területeket. A legtöbb parlagfű  mezőgazdasági területeken (parlagföldeken, napraforgótáblákon, gabonatarlókon) nő. Ezeket érdemes pl. utazások, kirándulások, a szabadban végzett munkák idején feljegyezni, lefényképezni és még a parlagfű közelgő tömeges virágzása előtt a PME internetes bejelentőlapján (www.pme.hu/bejelento-terkepes) keresztül jelezni.

Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület