Csongrád megyében is támogatják a közétkeztetés megújítását célzó Mintamenza program terjedését – közölte B. Nagy László kormánymegbízott csütörtökön Szegeden.

A jó minőségű, lehetőleg helyi alapanyagok közétkeztetésben történő felhasználását célzó program 2010-ben indult Békés megyében, majd vált országossá – mondta a politikus a kezdeményezést népszerűsítő konferencia szünetében rendezett sajtótájékoztatón. Az alulról jövő kezdeményezés kapcsolatot teremt a helyi termelők és a fogyasztók között, terjedését azonban – különösen a nagy települések esetében – nehezítik a közbeszerzési előírások – közölte a kormánymegbízott, hozzátéve: ezek megváltoztatása a választások után történhet meg.

Zoltai Anna, a Nemzeti Élelemszerlánc-biztonsági Hivatal vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője elmondta, jelenleg az országban tízezer helyszínen zajlik közétkeztetés, ezek kevesebb mint fele főzőkonyha. Az elmúlt 15-20 évben a közétkeztetésben kialakult árverseny miatt a szolgáltatók a költségek minimalizálására törekednek, ez minden mást maga mögé utasított. Ma már nemcsak a nyersanyag, hanem a készétel is gyakran több tíz kilométert utazik – tette hozzá a szakember. A hivatal a múlt év elején indította el érzékszervi vizsgálati programját.

A 270 vizsgálat tapasztalatai szerint minél közelebb van a főzés helyszíne a fogyasztáshoz, annál jobbak az eredmények – közölte az osztályvezető. Prohászka Béla, a Mintamenza program szakmai vezetője elmondta, jelenleg naponta 2,1 millió ember vesz részt a közétkeztetésben. A programhoz eddig 250 település csatlakozott, ami mintegy 700 ezer fogyasztót jelent.

[product id=”344″ sku=””]

Kategória: Hírek