Folytatni kell a családtámogatási rendszer fejlesztését, és támogatni a fiatalokat a gyermekvállalásban – mondta Orbán Viktor a Teol.hu Tolna megyei híroldalnak adott, vasárnap megjelent interjúban.

“Értünk el ugyan eredményeket, mégis több a temetés, mint a keresztelő. Ha ez így marad, elfogy a jövőnk” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: a családokat, a fiatalokat támogatni kell abban, hogy annyi gyermeket vállaljanak, amennyit szeretnének, mert ma minden fiatal általában kevesebb gyermeket vállal, mint amennyit tervezett, vagy jónak tartana. A kormányzati ciklus végéhez közeledve az ígéretek teljesítéséről szólva azt mondta: azt vállalta, hogy tíz év alatt lesz egymillió új munkahely, ebből 250 ezer már létrejött, a következő hat évben elérhetik a kitűzött célt.

A kormány teljesítményére vonatkozó kérdésre azt válaszolta: az elmúlt négy év legfontosabb eredménye az összefogás, ami nélkül nem érte volna el az ország azokat az eredményeket, amelyeket ma magáénak tudhat. Példaként a bankadót vagy a “multiadót” említette, amelyeket a törvényhozásnak kellett elfogadnia, de a kormány megvédeni nem tudta volna, “ha nincs több millió ember, akik Brüsszellel, a bankokkal és a multikkal szemben megvédik ezeket a döntéseket”.

Az árvíz ellen is az összefogás segített, 40 ezer önkéntes dolgozott éjjel-nappal a gátakon – jegyezte meg. Orbán Viktor a kormány eredményei között említette az önkormányzatok adósságának átvállalását, az oktatás újjászervezését, a rezsicsökkentést és a munkahelyvédelmi akciótervet, amely “azt eredményezte, hogy mintegy 700 ezer munkahely megmaradt, mert sikerült a tervet a vállalkozókkal és a szakszervezetekkel közösen tető alá hoznunk”. Azt is hozzáfűzte ugyanakkor, hogy általában semmivel sem “elégedett”. “Akkor lehetünk majd elégedettek, amikor minden magyar ember képes a munkájából tisztességesen megélni, saját magának és a családjának jómódot teremteni. Ettől Magyarország ma még messze van” – mondta.

Arról is beszélt, hogy “a kormány a dolgozó, dolgozni akaró emberek oldalán áll, mindent megtesz azért, hogy munkához juthassanak”. Kifejtette: még mindig van kilenc százaléknyi olyan ember, aki szeretne dolgozni, de nem kap munkát. Ez jóval kisebb arány, mint amennyi négy évvel ezelőtt volt. Ha Magyarországon a 4 millió ember helyett 5 millió dolgozik majd – mint a cseheknél –, akkor megközelítjük a teljes foglalkoztatottságot. Ennek érdekébe fenn kell tartani a munkahelyvédelmi akciótervet, az összes rendelkezésre álló fejlesztési forrást a kis- és közepes vállalkozások felé kell irányítani – tette hozzá. “Már vesztettem el választást úgy, hogy mindenki azt gondolta: mi fogjuk megnyerni” – mondta a nagyobbik kormányzó párt választási esélyeiről a kormányfő, hozzátéve, hogy az “óvatos duhajok közé tartozik”.

“Látogatásaim során szerzett tapasztalataim jók. Még a faluvégi házakban is megfogalmazódik: sok a gond, de érzik, hogy a kormány az emberek oldalán áll” – fogalmazott Orbán Viktor.

[product id=”344″ sku=””]

Kategória: Hírek