Mit tehet az óvónő akkor, ha észleli a problémát?


Manapság sokszor hallani arról, hogy a feldühödött szülő kezet emel óvódáskorú gyermekére. Ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy mióta mindkét szülőnek dolgoznia kell ahhoz, hogy fenn lehessen tartani egy családot, sokkal stresszesebbek és ingerlékenyebbek a felnőttek, ezáltal a gyermek pusztán már a sírásával is ki tudja váltani a hevesebb reakciókat. 

0327-gyermekbntalmazs.jpg

Sokan úgy tartják, hogy egy-két nevelő jellegű, kisebb pofon vagy fenékre csapás még akár jótékony hatással is lehet a gyermekek fejlődésére, hiszen bizonyos keretek között tartja a viselkedésüket. Mások úgy vélik, hogy semmi esetre sem szabad megütni a kicsiket függetlenül attól, hogy mennyire kezelhetetlennek bizonyulnak a különböző szituációkban.

pedofilia.jpg

Sajnos azonban az előzőektől eltérően, vannak olyan “szülők”, akik az állandó, folyamatos veréstől sem riadnak vissza, aminek bizony látható, érezhető jelei lesznek a gyermekek testén (csak úgy, mint a lelkén) is. Ez akár olyan mértékeket is ölthet, hogy a fiatalkorúnak a bántalmazást követően is megmaradnak a sérülései, melyek az óvodában való tartozkodás alatt is befolyásolhatják a viselkedését és a reakcióit. 

Egy, a gyermekekre 100%-osan odafigyelő óvónőnek azonnal feltűnnek a jelek és hamar fény derülhet arra, hogy a háttérban bizony a bántalmazás áll. De mit tehet ilyenkor egy kívülálló felnőtt? Ezekben a helyzetekben a legcélravezetőbb és leggyorsabb segítség az eset jelentése, hiszen már attól sem kell tartani, hogy fény derül a személyazonosságra, mert a 2014. március 15-ével megváltozott gyermekvédelmi törvény lehetővé teszi azt, hogy zártan kezeljék a bejelentő adatait. Így megmenthető a gyermek/gyermekek élete úgy, hogy a pedagógusoknak a megtorlástól sem kell tartania.

Gyakori jelek, melyekre érdemes odafigyelni:

1. alacsony önértékelés;
2. bizalom- és szeretethiány;
3. fegyelmezési problémák;
4. szomorú, visszahúzódó, magányos természet;
5. visszatérő rémálmok, alvászavar;
6. félelem az emberektől;
7. látszólag indokolatlan, agresszív viselkedés;
8. öngyilkosságra való hajlam.

[product id=”348″ sku=””]