Néhány játékot mutatunk be, melyek segítségével a gyerekek különböző utakon közelebb juthatnak az időjárás változásaihoz. Játszhatnak az időjárás elemeivel, sőt, maguk lehetnek az eső, a felhő, a szivárvány. Jobban megismerik, milyen hatással vannak ezek a jelenségek az életükre.


Szerepjáték

 

Eszközök, anyagok: tetszés szerint

 

Készítsünk nap, felhő, szivárvány, eső, hópehely fejdíszeket. Ezeket feltehetik a gyerekek, először a fantáziájukra lehet bízni, hogyan jelenítik meg a természeti jelenségek összjátékát. Majd az óvónő irányítja őket, milyen kapcsolatban van egymással nap, eső, szivárvány…

 

Időjárás-bejelentő bemondó

 

Eszközök, anyagok:

 

· térkép

· papírok

· mikrofon

· kamera

· mutatópálca

 

A térképet rögzítsük a falra! Beszéljük meg közösen, milyen időjárás lesz (vagy milyet választanak) az elkövetkező napokban. Használhatjuk a térképhez a mutatópálcát is. Válasszunk ki egy bemondót, aki ismerteti a másnapi időjárást. Választhatunk másvalakit a felhőkép vagy a várható csapadék bemutatására is. Emellett szükség lehet egy „operatőrre”, aki felvételt készít a műsorról.

 

Időjárásos Twister

 

Eszközök, anyagok:

 

· nagy karton vagy textil alaplap

· színes ceruza/filc/festék

· 2 dobókocka (vagy karton nagyobbak készítéséhez)

 

Készítsünk a Twister társashoz hasonló nagy alaplapot, csak a színek helyett nap, felhő, hópehely és esőcsepp formákat rajzoljunk rá. (Négy sorban 4-4 mintát viszünk fel.) Két dobókockát használjunk, az egyikre az időjárás elemeit rajzoljuk, a másikra pedig kezeket, lábakat. Minden játékos mindkét kockával dob, majd az adott mintára kell helyeznie kezét vagy lábát, és így tovább, míg mindenki sorra nem kerül. Minden körrel izgalmasabb lesz a játék és bonyolultabbak a felvett pozíciók, aki pedig elesik, kiesik a játékból.

 

Időjárás-óra

 

Eszközök:

 

· két korong

· színes ceruza/filc/festék

· olló

 

Vágjunk ki két korongot, és rajzoljunk az egyikre hőmérőt, melyen a melegebb időt mosolygós arc, a hűvösebbet szomorú arc jelzi. A másikra pedig az időjárás elemeit. Az első korongon vágjunk ki egy kört, helyezzük a második korongra, így az órát forgatva más-más időjárást tudunk megjeleníteni. Az lesz a gyerekek feladata, hogy találják meg a hőmérséklethez tartozó elemeket. Nehezíthetjük a dolgukat, ha egy másik korongra az időjárással kapcsolatos ruhaféléket helyezzük, a gyerekek pedig kiválaszthatják, melyik hőmérsékletben milyen ruhát viselnének.