Integrációs sportnapot tartanak csütörtökön Budapesten, a rendezvényen fogyatékkal élő és ép gyermekekből álló csapatok mérhetik össze ügyességüket több sportágban.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára az Érjünk együtt célba! elnevezésű esemény sajtótájékoztatóján elmondta: azért döntöttek úgy, hogy megrendezik a sportnapot, hogy ne csak beszéljenek a fogyatékkal élőkről, hanem a fiatalok felé fordulva, őket is bevonva aktívan tegyenek értük. Úgy vélte, azért is fontos az ép fiatalok szerepe, mert közülük többen később döntéshozók, vezetők lehetnek, és talán ennek a napnak köszönhetően, ha megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról kell dönteniük, mernek majd odafordulni hozzájuk.

Az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a megváltozott munkaképességűek körében a munkanélküliség, és folytatni kell az érdekükben végzett munkát, tovább kell növelni a foglalkoztatásukat a képzés és a társadalmi integráció segítségével – közölte. Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a fogyatékkal élők teljes életet szeretnének élni, és ehhez a sport is hozzátartozik.

Remélhetőleg a mostani közös sportolás révén az ép fiataloknak kedvező lesz a hozzáállása a fogyatékkal élőkhöz – mondta. Hozzátette: lépéseket kell tenni a szemléletváltás, a társadalmi integráció felé, és ennek része a sportnap is. Bernáth Ildikó, a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke arról beszélt, hogy a többségi társadalomnak fel kell fedeznie a fogyatékkal élőkben rejlő tehetséget, adottságokat. Minden ember értékes, és biztosítani kell a feltételeket ahhoz, hogy ezt megmutathassa – hangoztatta. Kitért arra is, hogy a rendezvény a Rehabilitáció, Érték, Változás (RÉV) projekt része, amelynek célja a fogyatékkal élők integrációja. Azt szeretnék, hogy képzések segítségével olyan ismeretekre, képességekre tegyenek szert, amelyekkel akár a nyílt munkaerőpiacon is elhelyezkedhetnek.

Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: ez a nap arról szól, hogy ép diákok találkozhatnak fogyatékkal élő társaikkal, és együtt sportolhatnak. Jelenleg Magyarországon 80 ezer diák van, aki valamilyen fogyatékkal éli az életét, és a döntő többségük együtt tanul ép társaival – közölte. Az integrációs sportnapon négyszáz 14 és 18 év közötti középiskolás diák vesz részt. A fogyatékkal élő és ép gyerekekből álló csapatok egyebek mellett kerekesszékes kosárlabdában, ülő röplabdában, kerekesszékes rögbiben, vak pingpongban, csörgőlabdában és szkanderben mérkőzhetnek meg. A rendezvényen paralimpikonok is részt vesznek.

[product id=”346″ sku=””]

Kategória: Hírek