Kárpátaljai testvércsalád mozgalom indulását jelentették be pénteken a fővárosban. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint nagyon fontos a civil kezdeményezés, amelyen keresztül az ottani és anyaországi magyar családok kölcsönösen segíthetik egymást.

A parlamenti államtitkár a mozgalom indításáról tartott sajtótájékoztatón azt mondta: most, az ukrajnai belpolitikai helyzet miatt különösen nehéz az ott élő magyarok helyzete. A szegénység mellett komoly problémát jelent a jogbizonytalanság, és talán ha van egy biztos pont, egy anyaországi magyar családdal való kapcsolat, akkor a biztonságérzete is nőhet egy-egy családnak. A mozgalom lehetőséget kínál arra, hogy az anyaországi és kárpátaljai magyar családok segítsék, erősítsék egymást, ami állandóságot, biztonságot jelenthet számukra – fogalmazott Rétvári Bence. A magyar kormány számára nagyon fontos, hogy miként alakul az ottani magyarság helyzete, hogyan tudnak a saját jogaikkal élni – hangsúlyozta.

Megjegyezte: az első kárpátaljai EP-képviselő a Fidesz-KDNP listájáról kerülhet be, ezzel a jogvédelmük európai szintre emelkedhet. Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke elmondta: az egyesület a Családháló honlaptól kapta a felkérést a programra. Azért tartották fontosnak a részvételt, mert a mostani nehéz, bizonytalan helyzet a legrosszabb hatással a családokra van. Ha bizonytalanság van, akkor a jövő tervezése is sokkal nehezebb – fogalmazott az elnök, hozzátéve: a legtöbb amit adhatnak, az a remény.

A családok között kialakuló kapcsolatok reményt adhatnak arra, hogy ezt a régiót nem felejti el az anyaország, hanem gondol rájuk. Azt is remélik, hogy valóban élő kapcsolatok alakulnak ki a családok között, akár közös nyaralások, gyerekcsere-programok vagy egyéb támogatások formájában – jelezte. Paulik András, a kezdeményezést indító Családháló főszerkesztője kiemelte: a külhoni magyarság közül talán a kárpátaljaiak vannak a legnehezebb helyzetben életkörülményeiket és identitásuk megőrzését tekintve, ezért most első körben rájuk fókuszálnak. Jelezte: a tervek között szerepel, hogy a kezdeményezést kiterjesztik a többi külhoni magyarlakta területre is. A programra a testvercsalad@csaladhalo.hu címen lehet jelentkezni a családról készül fotóval, rövid bemutatkozással.

Ezt követően online regisztrációs lap kitöltése után összekötik a határ két oldalán élő családokat. Június végén családi találkozót is terveznek – jelezte. A sajtótájékoztatóra összeállított háttéranyag szerint Kárpátalján 150 ezer magyar él, számuk azonban – elsősorban az alacsony gyermekszám miatt – folyamatosan csökken. Megmaradásuk a jelenlegi bizonytalan helyzetben különös jelentőséggel bír az egész nemzet számára – írták.

Kategória: Hírek