Természetesen sok tényező befolyásolhatja azt, hogy az óvónő kötődési figurává válik-e a gyerek életében, illetve mennyire lesz biztonságos ez a kötődés. Sokan hisznek abban, hogy a nehéz, illetve vészhelyzetben nyújtott védelem és biztonság az, ami leginkább szervezi a gyermek kötődési figurával kapcsolatos biztonságélményét.

A rendszeres, válaszkész gondozói jelenlétnek is nagy szerepe lehet, de ha kritikus pillanatban rendül meg a bizalom, utána nagyon nehéz azt visszaszerezni.

Azok a gyerekek, akik az óvónőjük segítségével éltek át valamilyen kritikusabb eseményt, és ezt sikeresen megoldották, „átvészelték” például baleset, krónikus magányosság vagy csúfolás, kiközösítés élményének megoldása stb., azok nagyobb valószínűséggel fognak erős és biztonságos kötődést kialakítani óvodai gondozójuk felé.

Ha az anya tartósan beteg, például kórházban van, vagy más okokból tartósan nincs jelen az óvódás gyerek életében, és nincs más közeli női személy a családban, aki érzelmileg elérhető lenne a gyermek számára, akkor még hangsúlyosabbnak tekinthető az óvónő szerepe.

[product id=”348″ sku=””]