A Salmonella fertőzést baktérium okozza. A kórokozó az állatok és az ember bélrendszerében él, széklet útján terjed. A széklettel szennyezett ivóvíz vagy az étel elfogyasztása során lehet leggyakrabban elkapni a fertőzést. Rossz higiénés viszonyok között, különösen a fejlődő országokban oda kell figyelni, milyen nyers ételt fogyasztunk!

A baromfi termékek, illetve a nyers tojást tartalmazó ételek jelentik a legnagyobb Salmonella veszélyforrást. A szennyezett ivóvízzel mosott zöldségek, gyümölcsök, a tenger gyümölcsei vagy halételek szintén tartalmazhatják a kórokozót. Az ételek úgy is megfertőződhetnek Salmonellával, ha WC használat vagy pelenka csere után elmulasztják a kézmosást. Házi állatok simogatása után is kezet kell mosni! 

Tünetek, kórlefolyás 
Előfordul, hogy a Salmonella fertőzés tünetmentesen lezajlik. Jellemzően azonban a fertőzött étel elfogyasztása után hányinger, hányás, hasi görcs, hasmenés, hidegrázás, láz, fejfájás és véres széklet jelentkezhet. Ezek a tünetek 4-7 napig elhúzódhatnak, de a belek teljes regenerálódása akár több hónapig is eltarthat. Egyesek spontán felépülnek a fertőzésből néhány nap alatt, mások a jelentős folyadékveszteség miatt orvosi kezelésre szorulnak. A kezelés legfontosabb eleme a folyadékpótlás. Ha szájon át nem pótolható az elveszített folyadék, infúziós kezelést adnak.

A cikk folytatása itt olvasható >>

[product id=”344″ sku=””]