Ritkán ellenőrzik az óvodák működését

Négyévente legfeljebb egyszer, az óvodák és a fenntartók által vezetett nyilvántartás alapján kell felülvizsgálni az óvodák által igényelt normatíva elszámolásának, s a felhasználásának jogszerűségét – tudta meg lapunk a felülvizsgálatokat végző Magyar Államkincstártól.

Közölték: az illetékes megyei igazgatóságok a helyszíni ellenőrzéseket éves ütemterv alapján végzik, az ellenőrizendő fenntartók kiválasztása kockázatelemzéssel történik. A kincstár úgy tájékoztatott, az igénylés és az elszámolás megalapozottságát csak az óvodában és a fenntartónál vezetett nyilvántartások és tanügy-igazgatási dokumentumok alapján vizsgálják, ezek alapján pedig kirívó szabálytalanságra, jogszerűtlenségre nem derült fény.

Lapunk korábban megírta: több óvodában is bevett szokássá vált, hogy azokat a gyermekeket, akiknek édesanyja kistestvérrel otthon van, délben hazaküldik. A nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint az óvodapedagógusok bértámogatása az óvodai létszámtól függ, valamint attól, hogy a gyermekek nevelése eléri-e a napi nyolc órát. A köznevelési törvényben az átlagos csoportlétszámra meghatározott gyermekek heti foglalkoztatási időkeretétől függően határozzák meg a finanszírozással elismert pedagógusi létszámot. Ha azonban a gyermekek nem töltenek napi nyolc órát az intézményben, akkor esetükben az alacsonyabb foglalkoztatási időkeretet kell figyelembe venni. Ekkor az elismert pedagógusszám csökken, ennek alapján kevesebb támogatás illeti meg a fenntartó önkormányzatot.

A köznevelésért felelős államtitkárság álláspontja szerint a fenntartó nem hozhat hátrányba gyermeket, s nem okozhat nekik és szüleiknek aránytalan terhet.

© 2014 Óvónők.hu | Minden jog fenntartva | Az oldal az iKontent műhelyében készült, design: PR