Millió apró, sok szülő számára természetes cselekedettel lehet az óvodás és kisiskolás korú gyermek test-lelki fejlődését segíteni. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat.

Az óvodások szüleinek:

ovonok.hu

  1. Olvasson a gyereknek

Helyezkedjenek el kényelmesen, és olvasson fel egy mesét vagy történetet. A gyerekek nagyon szeretik az ismétléseket, nem lehet nekik túl sokat olvasni.

  1. Beszéljen hozzá

Énekeljen, mondjon versikéket, mondókákat, és kommentálja napi cselekvéseit is. Kérdezzen a gyerektől, kérje meg, hogy nevezze meg a tárgyakat, írja le, mit lát éppen. Este együtt ismételjék át a nap eseményeit.

  1. Vigye magával

Nem, most nem külföldi vagy tengerentúli utazásra gondolunk. Megteszi a bevásárlóközpont, a posta, a múzeum vagy az állatkert is. Később beszéljék meg, mit láttak, és tegyen fel a gyereknek kérdéseket.

  1. „Írjon” a gyerek

A kicsik nagyon szeretnek firkálni. Adjon nekik papírt, ceruzát, zsírkrétát, festéket, filctollat. Az ujjal festés is igazi, színes élmény számukra.

  1. Járjanak társaságba

Legyen akár egy nagy születésnapi parti vagy játék az ismerősök gyerekével, a kicsinek előnyére válik, ha sok beszédet hall különféle hangokon. A könyvtári mesedélután vagy egy bábelőadás különösen jó alkalom, hogy a gyerek új hangokat halljon, új dolgokat ismerjen meg.

  1. Használja a kezét

A rajzolás, kivágás és ragasztás munkaigényes feladat, de ezek a tevékenységek elősegítik, hogy a gyerek majd szebben írjon, no és kedves emlék egy-egy, a gyerek készítette műalkotás.

A cikk folytatása itt olvasható >>

Tudatosan fejlesztené óvodás korú gyermekét? Ezt tetszeni fog Önnek és a csemetének is >>

 

Írta: InforMed

[product id=”19590″]