A farsangi jelmezbálon mi más lehetne a csemege, mint a fánk. Megsüthetjük a gyerekekkel közösen, de megadhatjuk a receptet a szülőknek is, akik otthon készíthetik el a szemet gyönyörködtető finomságokat a csoport számára.

Hozzávalók a tésztához:

375 g liszt

1 csomag száraz élesztő

25 ml langyos víz

150 ml langyos tej

62 g cukor

1/2 teáskanál só

1/2 teáskanál vaníliacukor

1 tojás

37 g olvasztott vaj

olaj a sütéshez

 

Hozzávalók a díszítéshez:

olvasztott csokoládé

készen kapható fehér és rózsaszín cukormáz

színes szórócukor, cukorgyöngy

csokidara

 

Elkészítése:

A száraz élesztőt kevés langyos tejjel és egy kávéskanál cukorral elkeverjük, majd kb. 10 percig pihenni hagyjuk. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval együtt sima tésztává dagasztjuk úgy, hogy az olvasztott vajat csak a dagasztás vége felé öntjük hozzá.

 

A tésztát letakarjuk, és kb. egy óra alatt megkelesztjük. Gyúródeszkára borítjuk, kinyújtjuk, majd egy nagy pohár vagy fánkszaggató segítségével köröket szaggatunk belőle. A közepükbe kisebb lyukat szúrunk, amihez használhatunk kisebb pogácsaszaggatót vagy likőrös poharat. Az így előkészített lyukas fánkokat lisztezett deszkára vagy sütőpapírra sorakoztatjuk, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg a tészta jól láthatóan ismét megemelkedik.
fánk szaggatása

fánk kelesztése

Sütés

A fánkokat nem túl forró olajban sütjük ki. Onnan tudjuk, hogy az olaj nem túl forró, hogy amikor a tésztákat beleengedjük, a tészta szélén nem képződnek nagy, fröccsenő olajbuborékok.

 

fánk sütése

Díszítés

A kihűlt fánkok egy részét egyik felükkel olvasztott csokoládéba mártjuk, a másik felüket bevonjuk cukormázzal. Mielőtt megkötne a csokoládé és a cukormáz, színes szórócukorral, cukorgyönggyel, csokidarával szórjuk meg. A díszítésbe bevonhatjuk a gyerekeket is. Akár azt is kérhetjük a szülőktől, hogy készítsék el otthon a fánkokat, az óvodában pedig közösen fel lehet díszíteni őket a farsangi bálra.

fánk

Álarcokat készítettek már farsangra? Itt 35-féle álarcot talál >>

 

Írta: www.ovonok.hu

Forrás

 

[product id=”17310″]

 

Kategória: Hírek