Az Új Nemzedék Központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából online felületen fogadja a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díj jelöléseit: a díjra négy kategóriában lehet ajánlást tenni a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek és szervezetek.

 

A díj forrását biztosító Nemzeti Tehetség Program elindításáról az Országgyűlés döntött. Határozatával “elkötelezettségét fejezte ki a tehetséges gyermekek, fiatalok hosszú távú segítésére, folyamatos fejlesztésére, valamint kiszámítható támogatására” – olvasható a közleményben. A 2028-ig tartó program célja Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése – fűzték hozzá.

 

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjra a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar vagy magyarországi nemzetiségi óvodapedagógusok, általános, közép- és szakiskolai pedagógusok, gyógypedagógusok, mesterségek oktatói, felsőoktatásban dolgozó tanárok, civil szervezetek tehetségsegítői és a tehetséggondozással foglalkozó szervezetek jelölhetők. A díj elnevezése a Bonis bona discere, vagyis “Jótól jót tanulni” latin mondásból származik. A 2013-ban alapított díjat eddig 731 pedagógus vehette át.

 

Idén a pályázat keretében Kiváló tehetséggondozó, Kiváló tehetségfejlesztő, Kiváló tehetségsegítő kategóriában 55 pedagógus, Kiváló tehetséggondozó szervezet kategóriában pedig öt intézmény munkájának elismerésére lesz lehetőség.

 

Az erkölcsi és anyagi elismerés elnyeréséhez online ajánlás, jelölés szükséges. A jelöléseket a http://tehetseg.ujnemzedek.hu webcímen lehet leadni április 22-én éjfélig.

 

A díjátadás június 3-án, az országos tehetséggálán lesz – tudatta az államtitkárság. Ekkor adják át a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért életműdíjat is, amelyet idén három szakember vehet át.