Előttünk a hosszú hétvége. Cikkünkben néhány érdekes programot talál a pünkösdi hétvégére, amit ajánlhatunk a szülőknek is.

 

Pünkösdi Királyság a Tabánban – családi programok

Pünkösdi Királyság címmel egész napos, ingyenes gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a Tabán Parkban, a Mesemúzeumban és a Meseműhelyben május 16-án Budapesten.

 

A programok között koncertek, tánc- és bábelőadások, májusfaállítás, kézműves foglalkozások, pünkösdi király- és királynéválasztás, Fölszállott a páva gála és családi társasjáték is szerepel – közölték a szervezők.

 

A Mesemúzeumban hétpróbát teljesíthetnek a résztvevők a Magyar tündérmese világa című kiállításban, jelentkezhetnek óriás-társasjátékra és a “Terülj, terülj!” – kalandok az asztal körül című programra, megtekinthetik a Zöld Péterről szóló mesejátékot, emellett májusfát és virágszirom koszorút készíthetnek.

 

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria is kiköltözik Pünkösd alkalmával a Tabánba, ahol a hagyomány újragondolt elemeivel várják az érdeklődőket. A vállalkozó kedvűek papírvirágokból készíthetnek koszorút, próbára tehetik ügyességüket és rímfaragó képességüket is.

 

A rendezvény a BVA Budapest Városarculati Nonprofit Kft. és a Fonó Budai Zeneház szervezésében valósul meg, kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata.

 

Veterán autók a pünkösdi hétvégén Balatonfüreden – a kisfiúk kedvence lesz

Ritka BMW-k, Jaguar- és Alfa Romeo-különlegességek is felvonulnak a pünkösdi hétvégén a Balatonfüred Concours d’Elegance elnevezésű autós rendezvényen – tájékoztatta az MTI-t a rendezvény fővédnöke.

 

Zoób Kati divattervező elmondta, hogy több mint 50 autóritkaság látható majd a versenyen, köztük muzeális BMW-k, melyek az autógyár centenáriumának tiszteletére vonulnak fel. Hozzátette: cseh, szlovák, osztrák és német gyűjtők jóvoltából olyan exkluzív márkák darabjaival is találkozhatnak a látogatók, mint a Farman, a Duesenberg, a Hispano Suiza és a Bugatti.

 

Egy Ausztriából érkező Rolls-Royce ritkaságnak számít, hiszen az 1920-as években mindössze négy darab készült belőle – jegyezte meg a fővédnök. Színesíti a palettát egy magyar gyűjtő 1964-es Jaguar modellje.

 

Az olasz autógyártást egy 1959-es Alfa Romeo képviseli, francia ritkaságként pedig egy Facel Vega látható majd – részletezte Zoób Kati, hozzáfűzve, hogy felvonul a versenyen Festetics Ernő gróf egykori versenyautója is, amelyet svájci tulajdonosa magyar nemzeti színekre festetett.

 

A második világháború előtt készült járművek, az 1945 és 1985 között gyártott autók és az 1985 és 1995 között forgalomba került négykerekűek szépségversenye zajlik majd.

 

A fővédnök elmondta, hogy a péntek délután kezdődő Concours d’Elegance teret ad szakmai fórumoknak is, szombat délután pedig Katti Zoób minikollekciók színesítik a kínálatot, a ruhák stílusában is az autózás nagy korszakai köszönnek vissza. Az eredményhirdetés vasárnap délután lesz majd a közönség által legszebbnek ítélt autó vezetésével díszkörre indulnak a kiállított járművek Balatonfüred belvárosában.

 

Pünkösdölő – MÜPA

Május 15. (vasárnap)

Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan működik egy szimfonikus zenekar, hogyan készül fel egy hangversenyre, vagy hogyan gyakorolnak a népzenei együttesek, mi történik a próbákon? A kétrészes koncertek első felében a közönség a moderátor mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint – az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által – a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében színpadi öltözetben, illetve jelmezben jelennek meg az előadók, és az előzőleg alaposan megismert műsor részleteit összefüggő színpadi előadásban hallgathatja, nézheti meg a közönség.

 

Miénk a Vár! 4. Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál

A Vajdahunyadvárban, a pünkösdi hétvégén ismét várják a történelem, a kalandok, a játékok iránt érdeklődő, értékes szórakozást kedvelő közönséget. A látogatók megismerkedhetnek várainkkal, kulturális, történelmi hagyományainkkal.

 

Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztivál, Esztergom

Három színpad, zene, színház, képzőművészet, kortárs cirkusz; mindez a Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztiválon május 14-16. között Esztergomban.