Millió apró, sok szülő számára természetes cselekedettel lehet az óvodások testi-lelki fejlődését segíteni. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat.

 

  1. Olvasson a gyereknek

A gyerekek nagyon szeretik az ismétléseket, nem lehet nekik túl sokat olvasni.

  1. Beszéljen hozzá

Énekeljen, mondjon mondókákat, versikéket, és kommentálja napi cselekvéseit is. Kérdezzen a gyerektől, kérje meg, hogy nevezze meg a látott tárgyakat.

  1. Vigye magával

Nem külföldi vagy tengeren túli utazásra gondolunk. Megteszi a napi bevásárlás, a posta, a múzeum vagy az állatkert is. Később beszéljék meg, mit láttak, és tegyen fel a gyereknek kérdéseket.

  1. „Írjon” a gyerek

A kicsik nagyon szeretnek firkálni. Adjon a kezébe ceruzát, zsírkrétát, ujjfestéket stb. és hagyja, hogy szabadon alkosson.

  1. Járjanak társaságba

Legyen akár egy nagy születésnapi parti vagy játék az ismerős gyerekekkel, remek alkalom ez arra, hogy a kicsi új hangokat és hangszíneket halljon. A könyvtári mesedélután vagy a bábszínház ugyancsak remek élmény és tanulási lehetőség.

  1. Használja a kezét

A rajzolás, a kivágás, a ragasztás időigényes munka, de segít abban, hogy a gyerek finommorotikus mozgása fejlődjön, és később az iskolában könnyebben vegye az írástanulás akadályait.

 

Forrás: informed.hu