Minél közelebb kell vinni a klasszikus szociális munkát végző szociális segítőket a családokhoz, ezért lesznek jelen az óvodákban és iskolákban 2018-tól – mondta a szociálpolitikáért felelős helyettes.

Nyitrai Imrét a család- és gyermekjóléti központok számára kiírt, szerdán bejelentett pályázatról kérdezték, amelynek célja az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése. Korábban az iskolákban voltak gyermekvédelmi felelősök, ám ezt az iskola számára kötelező feladatellátást az akkori kormány megszüntette. Annak funkcióját, vagyis a szociálpedagógiai elemeket is használó “klasszikus szociális munkát” akarják minél közelebb vinni a családokhoz, a gyermekekhez a szociális segítő feladat újbóli létrehozásával, továbbá az iskola mellett az óvodában is bevezetik.

Könnyű belátni, hogy ha a gyermek minél fiatalabb korában tudnak segíteni a felzárkózásában vagy a családi problémák megoldásában, annál nagyobb sikert lehet elérni.
A pályázaton tehát új kollégák alkalmazásával lehet indulni, az elnyerhető összeg a felvenni tervezett segítők számától, a járás méretétől és attól függ, hogy a pályázó központ hány intézményi kapcsolatot tart fenn. A pályázat a legfejletlenebb régiók felé nyit, mert először ott akarnak segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A pályázat egyik célja, hogy mire 2018-ban minden gyermekjóléti központ számára kötelezővé válik a szociális segítő alkalmazása, addigra egy útmutatókkal, protokollokkal körbebástyázott feladatcsomag álljon rendelkezésre. Nyitrai Imre hozzátette: bíznak abban, hogy a pályázat már tavasszal eredményeket produkál, de legkésőbb a 2017 szeptemberében kezdődő tanévben minden pályázónál elindul a feladatellátás, és így egy teljes tanéven keresztül gyűjthetik a tapasztalatokat.

 

Forrás: MTI, Kép forrása: nol.hu

Kategória: Hírek