Tippek a kommunikatívabb gyerekekért

A gyerekek életének nagyon fontos része a szociális készség és annak fejlesztése. Mindannyian tudjuk mennyire fontos az új barátok szerzése, ahogyan azzal is tisztában vagyunk, hogy nem minden gyermek számára megy egyformán az ismerkedés. Már egész kicsi korban szenvedhetnek a gyerekek a magánytól, és eldőlhet, hogy a későbbiekben mennyire válnak nyitott, kommunikatív emberekké. Segíthetünk nekik ebben? Hát persze.
Összefoglalónkban 5 olyan gyakorlatot mutatunk, melynek segítségével könnyebbé válhat a gyerekek számára a társas interakció.

 

Segítsünk a visszahúzódó gyerekeknek barátságokat kötni!

 

1, Tanítsuk meg őket kérdezni!
Játsszunk szerepjátékot. Az egyik gyerkőc legyen egy világhírű riporter, aki a másik kedvenc hobbijáról/ állatáról/ színéről/ meséjéről kérdez. Bármit kérdezhet, ami a témával kapcsolatos. Cseréljenek szerepet. A többiek is sokat tanulhatnak, akik csak nézőként vesznek részt a játékban.

2, Barkochba kártyákkal
Készítsünk kártyákat, amire egyszerű képeket rajzolunk. Csapatban is játszhatják a gyerekek. Aki a kártyát kihúzta, attól kérdeznek a többiek. Az a csapat nyer, aki előbb kitalálja, mi van a kártyán. A jutalomról az óvónéni dönt.

3, Nézzenek farkasszemet
Régi klasszikus játék, mégis sokunknak felnőtt korban is gondot okoz, hogy sokáig bámuljunk valakinek a szemébe. Aki előbb félrenéz, az vesztett. A szemkontaktus nagyon fontos új ismeretségek kötésekor, szimpatikus jelenlévők keresésekor.

4, Milyen érzelmet mutatok?
Nyomtassunk ki olyan fotókat, amelyeken gyerekek különféle érzelmeket élnek át (sírnak, dühösek, mosolyognak), majd mutassuk meg őket a csoportnak. Kérdezzük meg, szerintük mit érez a gyerek a képen. Beszélgessünk az adott érzésekről, részletezve, honnan ismerhető fel, ha valaki például szomorú, vagy kirobbanóan energikus.

5, Szófüzér
Válasszunk ki egy témakört, például gyümölcsök, vagy szabadidő, és kezdjünk szófüzérbe. A következő „játékos” a következő betűvel mondjon egy témába vágó szót. Például: alma, banán, citrom, dinnye, stb. A kicsiknek segítsünk az abc-vel. Ha mi magunk sem tudunk szót az adott témakörben, akkor mi vesztettünk.

 

Fontos, hogy a szégyenlős gyerekek szereplését ne erőltessük! Ha látják, hogy jó a hangulat, remélhetőleg maguktól is csatlakoznak majd a játékhoz. Beszéljük meg a csoporttal, hogy vannak szégyenlősebb, nehezebben ismerkedő gyerekek és felnőttek, de ez is teljesen rendben van, és fontos, hogy elfogadjuk őket így is.

 

 

Kép forrása:  http://www.kiddycharts.com/