A kisgyermekek életében a zene fontosabb szerepet játszik, mint gondolnánk. Ezt eddig is tudtuk, de a Future Academy összefoglaló cikkje alapján immár bizonyosan kijelenthető, hogy a zenének kimutatható befolyásoló hatása van például a gyerekek iskolai teljesítményére, a szociális és érzelmi fejlődésre, de a muzsika a tanulási kedvet is befolyásolja, jótékonyan hat az intelligenciára és a koncentrációs készséget is fejleszti.

 
A cikkben szereplő információk szerint a zenehallgatás a viselkedésre és a matematikai teljesítőképességre is pozitív hatással volt. A legészrevehetőbb változást azoknál a tanulóknál sikerült elérni, akik egyébként is túl aktívak voltak, és állandóan külső ingert kerestek. A kooperáció fejlődése és az agresszió csökkenése is kimutatható volt a zene jelenléte mellett.

 
Hallam, Price és Katsarou (2002) rámutatott, hogy a nyugtatónak, relaxálónak érzett zene hatása a számtanra és egyéb memóriagyakorlatokra is jó hatással volt. Az idegesítőnek vélt muzsika pedig épp ellenkező hatáshoz vezetett: a gyerekeknél kaotikus viselkedést, és a memória romlását eredményezte.

 
Tehát ha azt szeretnénk, hogy fejlődjön a gyermekek memóriája, problémamegoldó képessége, hallgattassunk velük kellemes, nyugtató zenét, és játsszunk velük zenei játékokat.

 

Forrás: The European Journal of Social & Behavioural Sciences (eISSN: 2301-2218) The impact of music on child functioning Michel Hogenesa , Bert van Oersb , René F.W. Diekstrac