Egy szuper ötletet mutatunk, amivel rávehetjük a gyerekeket, hogy jobban odafigyeljenek egymásra, és a játék hosszú időtartama miatt beépüljön mindennapjaikba a kedvesség, az egymás felé fordulás és segítségnyújtás képessége.

 

Nagyon egyszerű a kivitelezés: sötét színű papírból – akár sütőpapírt is használhatunk – készítsük el az óvoda egyik kiszemelt falára vagy akár az egyik ajtóra a fa törzsét. A gyerekekkel külön foglalkozás keretein belül vágjunk ki fejenként 10-10 db szív alakú papírt. Akár kartont, de egyszerű színes lapokat is használhatunk. Helyezzük el őket egy nagy borítékba, a fa mellé.

kedvességfa1

 

A játék elején mutassuk be, hogy mit jelent kedvesnek lenni, miért kaphat valaki egy kedvesség “pontot”. Majd mondjuk el a gyerekeknek, hogy a játék időtartama alatt (ami lehet egy hét, kettő, de akár egy hónap is) figyelni fogjuk a viselkedésüket, és véletlenszerűen jutalmazzuk a kedves megnyilvánulásaikat. Ilyenkor írjuk fel egy szív alakú papírra, hogy ki kapja a “pontot”, és azt is, hogy mit tett, amivel kiérdemelte. A nap végén meséljük el a gyerekeknek, hogy aznap ki miért kapott kedvesség-pontot.

 

Figyeljünk rá, hogy minden gyermek kapjon pontot, próbáljuk egyenletesen kiosztani a 10-10 szívecskét, és törekedjünk arra, hogy ne szegje kedvüket, ha aznap esetleg ők nem kaptak pontot. Ha 10 napot szánunk erre, akkor minden nap kaphat mindenki szívecskét – rajtunk múlik. A játék végeztével olvassuk fel minden gyereknek a hozzá tartozó kedvesség-lapokat, amiket hazavihet, és a szüleinek is megmutathat.

 

 

Kedves februárt kívánunk! 🙂

 

Ötlet: http://www.toddlerapproved.com