Minden kisgyerekes anyuka keresztülmegy az első óvodai nap és a beszoktatás nehézségein. Íme, néhány hasznos tanács, melyek segítségével megtervezheted a tökéletes óvodakezdést gyermeked számára.

1. Minden gyermek egyedi

Még ha túl is estél már ezen a folyamaton az első gyermekkel vagy most lesz először, fontos, hogy tudd, hogy minden gyermek különböző. Minden gyerek reakciója és minden anya elvárása más. Nagyon fontos a te közreműködésed ebben a folyamatban.

2. Tervezd meg a válaszaidat

Lehetséges, hogy a gyermek türelmetlenül várja az óvodakezdést. Függetlenül az ő reakciójától, hagyd, hogy ő foglaljon állást. Ha már várta a kezdést: bátorítsd, de kerüld az összehasonlításokat, mint például “így érezte magát a testvéred is amikor ő kezdte az óvodát”. Minden gyermek első óvodai élménye személyes kell legyen. Ha izgul, akkor próbáld megnyugtatni, hogy ez ilyenkor normális dolog amikor először csinál valamit. Beszélj neki olyan dolgokról, hogy mire számíthat. Például ha szeret rajzolni, mond el neki, hogy az óvodában sokat fognak rajzolni.

3. Amikor a gyerek kérdez, te válaszolj a kérdésekre

Kétség nélkül minden gyereknek lesznek kérdései az élményekről. Még akkor is ha ritkán kérdez az óvodáról (egy – két kérdés játék közben vagy megjegyzések vacsora közben, stb.) vagy ha részletesebben akar róla beszélni, nyugtasd meg az aggodalmait. Adj neki tiszta, egyszerű válaszokat és ne próbálkozz olyanokkal mint “lehet, hogy”  vagy “majd meglátod milyen lesz”.

4. Kérd meg nagyobbik gyerekedet, hogy beszélgessen el a kicsivel

Vajon jó ötlet ez? Ez a te döntésed. Ha a kis ovis izgul és nem tudja mi vár rá, kérd meg a nagyobbik testvérét vagy egy barát gyerekét, hogy meséljen neki az óvodáról.

5. Találd meg legmegfelelőbb óvónőt

Ha az óvodában több óvónő is van, vajon jó döntés, hogy ugyanazt kérd aki a nagyobbik gyermek óvónője is volt? Attól függ. Nagyon fontos, hogy a gyereknek meglegyenek a saját élményei az óvodában. Nagyon szenvedne attól ha mindig összehasonlítgatnák a testvérével. Mégis, ha nagyon jól együtt tudtatok működni az első gyermeked óvónőjével, akkor a kicsinek csak hasznára válhat az óvónők professzionizmusa. De ha ez az első alkalom, amikor óvodát választasz a gyermeknek, próbáld meg minél több anyukával felvenni a kapcsolatot, hogy megtudd az ő véleményüket, sőt kérd meg az óvónőt, hogy vehess részt pár órán, hogy átlásd a foglalkozásokat.

 

A további hasznos tippekért kattintson IDE.

 

Forrás: www.csaladivilag.hu