Köztudott, hogy a kislányok inkább a babákhoz, a kisfiúk kisfiúk pedig az autókhoz vonzódnak. Ezek a gondolkodásmódbeli különbségek nem csupán a társadalmi elvárásoknak köszönhetőek, hanem az eltérő agyi fejlődésnek is. De miért is ez a különbség?
Legtöbb szülőnek az a véleménye, hogy a kislányok csak babával játszhatnak és rózsaszínű ruhát kell adni rájuk, a fiúk pedig csak teherautóval játszhatnak, és kék ruhát viselnek. Nincs semmi kétség, hogy egy része ennek a viselkedésnek átruházott és megfelel a társadalmi elvárásoknak. De a szakadék a fiúk és lányok viselkedése és gondolkodásmódja között ennél sokkal árnyaltabb tény…
A gyermek neme már a fogantatás pillanatában eldől. A tudósok azt vélik, hogy még születésük előtt is a fiúk és lányok agya különbözőképpen fejlődik, és kimutatható, hogy milyenek lesznek gyerekként és felnőttként.

Az agy fejlődése a méhben
A fiúk nagyobb tesztoszteron mennyiséggel születnek, mint amivel egy  25 éves férfi rendelkezik. Születés után a tesztoszteron csökken a fiú pubertáskoráig. Úgy vélik, a tesztoszteron gyengíti az agysejtek kapcsolódásait bizonyos részeken, és javít más részeken, ami azt eredményezi, hogy a fiúk jobbak egyes dolgokban, mint másban.
A lányok szervezetében is van egy kis mennyiségű tesztoszteron születés előtt, de nem annyi, mint a fiúknál. Habár a lányok szervezete női hormont, ösztrogént termel, ennek csekély hatása van az agyfejlődésben. Más szavakkal, a lányoknak ugyanolyan agyuk van, amilyen lehetne a fiúknak is, ha a tesztoszteron nem lép közbe.

 

A fiúk és lányok agya és gondolkodásmódja közti ellentétek
Születés után a gyerekek agya eltérő módon fejlődik. Az agy egyes részei hamarabb fejlődnek a lányoknál, és más részek gyorsabban a fiúknál. A végén utolérik egymást.
Különbözik az agy nagysága is. A fiúk agya nagyobbra nő a lányokénál. Egyes kutatások kimutatták, hogy a lányoknál az agy azon része, amely a beszédet és az érzelmeket irányítja, valamint a két agyféltekét összekötő rész fejlettebb, mint a fiúknál. Ez azt jelenti, hogy a lányok mindkét agyféltekéjüket tudják használni az ügyek intézésében. Fiúk esetében az az észrevétel, hogy az agyuknak az a része fejlettebb, amely a mély emóciókat tartja kontroll alatt, mint például a félelmet.
Ezek a látszólag kicsi különbségek az agy felépítésében nem feltétlenül azt jelenti, hogy a fiúk jobbak egyes dolgokban és a lányok másban.
A gyerekek agya nagyon érzékeny a külső hatásokra, és az agy kulcszónái növekedni vagy csökkeni fognak a beérkező ingerek függvényében. A társadalmi “sztereotípiák” hatására élesen elkülönülnek a fiús és lányos játékok, a két nem közötti viselkedésmód.
A fiúknak és a lányoknak hasonló képességeik vannak, például egyformán tehetségesek matematikában. A lányok jobb memóriával rendelkeznek, könnyebben olvasnak, és jobbak olyan tevékenységekben, amelyek ügyességet és gyors gondolkodást igényelnek.
Az agy formálható. Az agysejtek közti kapcsolatokat olvasással és tanulással lehet megerősíteni. Megtörténhet, hogy egy kislány, aki ma csak babákkal játszik, a jövő hónapban áttér az autókra. Örülni fog a biciklinek, és az is lehet, hogy megtanul egy láncot megjavítani. Miközben meglehet, hogy egy fiú sosem fog babával játszani, de később megtanulja, hogy gondozzon egy háziállatot és gyereket neveljen egyedül.

 

 

Forrás: www.csaladivilag.hu