“Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogramban arra törekszünk, hogy a praxisközösségeink teljes lakosságát elérjük a prevenciós programjainkkal. Ennek keretében védőnőink és házi gyermekorvosaink eddig több mint 9000 gyermeknél és hétszáz várandósnál végezték el az állapotfelmérést. Az óvodások részére 2016 tavaszán jelent meg ,,Minden napra egy alma” címmel egészségnevelő verses mesekönyvünk, amelynek célja, hogy a kiadványt olvasva a legkisebbek is észrevétlenül tanuljanak az egészséges táplálkozásról, mozgásról, életmódról.”

Az alábbiakban a szerző személyes beszámolója következik a könyv keletkezésének körülményeiről, céljáról és a további tervekről.

Június közepe volt, de már a megszokottnál sokkal melegebb idő. Az a fajta kánikula, amikor az ember kétszer is lezuhanyozik egy nap, ha teheti. Az autóból kiszállva azonnal fejbevágott a hőség, amikor megérkeztünk Hencidára a Fekete Borbála Általános Iskolába. A gyerekek már vártak minket és színvonalas előadásokkal készültek. Boldogok voltak, hiszen a szakembereink egész napos programokkal várták őket, így mégis megvalósulhatott a várva-várt iskolanap, ahová később a helyi ovisok is becsatlakozhattak. Berettyóújfalu Praxisközösség dolgozói a legjobb tudásuk szerint tartották meg az izgalmas foglalkozásokat, nekem pedig az a szerencsés helyzet jutott, hogy mindegyikbe belepillanthattam. A tisztálkodással kapcsolatos előadáson azonban hamar kiderült, hogy a gyerekek egy része még ebben a melegben is csak hetente fürdik, míg a dietetikusaink játékos feladatai arra döbbentettek rá minket, hogy a jövő generációja itt még nem szembesült – vagy csak tőlünk – azzal, hogy normális esetben az energiaital nem való ennek a korosztálynak, pláne mindennapi fogyasztás céljából. A zöldségfélék felismeréséről nem is beszélve. A Minden napra egy alma című verses mesekönyvünk addigra már megjelent és nyereményként vihették haza a kicsik a hozzá tartozó kifestővel együtt. Én akkor és ott először – majd azóta már több alkalommal – éreztem, hogy a legmegfelelőbb kezecskékbe kerül.

 

De ennél már egy évvel korábban megfogalmazódott bennünk, hogy szükség van erre a könyvre. Egy picit tekintsünk most vissza a kezdetekre és arra, miről is szól ez a Modellprogam, amely a Svájci Hozzájárulás támogatásával indult el 2012-ben.

A cikk a www.egeszseg.hu weboldalon folytatódik, olvassa tovább.

 

Az ovisoknak szóló verses mesekönyv itt elérhető.

Forrás: egeszseg.hu