Schmuck Andrea, dentálhigiénikus, klinikai fogászati szakoktató írása az Egészségfejlesztés nagykönyve  című kiadványunkban jelent meg teljes terjedelmében.

 

A megfelelő szájhigiénia kialakítása az egészséges életmódra nevelés egyik alappillére. Ez a feladat az óvodai nevelés kihagyhatatlan része, a helytelen szokások rögzülése a gyermekek egész későbbi életére hatással lehet. Az óvodapedagógusokban és a szülőkben is számtalan kérdés merül fel a megfelelő fogápolással kapcsolatban. Hány évesen szükséges fogászatra menni? Miért is kell betömni a tejfogakat? Hogyan kell helyesen fogat mosni? Barna foltok jelentek meg a gyerek fogán, mi a teendő?
Mit jelent a barázdazárás? Fogászati szakoktató szerzőnk cikkének első részében számos sokakat foglalkoztató kérdésre megadja a választ.

 

Fogápolás 3-tól 6 éves korig

Az óvodáskor a szájápolás területén is meghatározó. A fogmosás napi rendszerességgel, napi három alkalommal szükséges: ebből kettő általában a szülőkkel zajlik, egy pedig az óvodapedagógusokkal.Az oviban töltött időben a fogmosás egyszer történik általában, de van olyan hely, ahol kétszer is sikerül ezt a napi programba beépíteni.

 

A gyereket önállóságra neveljük ebben a korban, ami teljesen helyénvaló. Az óvodában önállóan mosnak fogat, otthon pedig a szülő mossa a fogukat 2× vagy 4× („Anya, én egyedül, és utána te, jó?). Az óvodapedagógusok munkáját segítendő és a tájékoztatás céljával született meg A fogtündér
az oviban című program.

 

A szülőknek javasolhatjuk, hogy miután a gyerekek önállóan megmosták a fogukat, mossák meg utána ők is nekik.

Húszéves szakmai tapasztalatom alatt megfigyeltem, hogy azok a gyerekek rendelkeznek hibátlan fogazattal, akiknek 8-9 éves korukig következetesen a szülők mossák a fogukat. A következetesség a gyereknevelés más területén is meghozza a gyümölcsét.

A fogmosás technikája szülőknek: az íny és a fog határára tesszük a fogkefét, úgy, hogy a fogkefe párhuzamos a fogsorral, és az ínytől ellentétes irányba (fent lefelé, lent felfelé) seprő mozdulatokat végzünk. Minimális erőt fejtsünk ki, a mozdulat inkább dinamikus legyen, sűrű, sörtés fogkefével. A gyerek technikája, ahogy magának mossa a fogát, az majdnem mindegy 8 éves korig. Nekik ez egy játék, a szülőknek viszont sokszor egy küzdelmes napi rutin.

A fogselyem használatát 6 évesen elkezdhetjük. A fogselyem a fogközök és az ínybarázdák tisztítására szolgál. A teljes fogváltás végéig elég, ha csak ismerkedik a gyerek a fogselyemmel, mert igazán akkor válik fontossá, ha szoros, nehezen hozzáférhető fogközök alakulnak ki a szájában, ami a teljes maradó fogazatnál észlelhető. Tükörben meg kell tanítani a használatát úgy, hogy ne okozzon ínyvérzést magának.

 

Mit tudunk javasolni, hogy a fogmosás kevésbé legyen küzdelmes a mindennapokban?

A küzdelem feloldására javasolható akár telefonos applikáció is, ami fogmosással kapcsolatos játékot kínál a gyerekeknek, így motiválva őket. Ezek többségében neki kell gondoskodnia valakiről, akivel többek között napi szinten fogat mos. A gyerek megeteti, megitatja virtuális barátját, akitől ajándékot kap, ha mindent jól csinál, de aki jelez (a szülő felé dokumentálva) ha elmarad a fogmosás.

Fogászati cégek az elmúlt években kifejlesztettek Bluetooth segítségével applikációhoz kapcsolható szónikus fogkeféket. Ezek célja, hogy napi rendszerességre szoktassák a gyerekeket. Az applikáció egy játék, melyben gondoskodniuk kell egy vízcsepp-manóról, akivel közösen fogat mosnak nap mint nap, akit etetni-itatni kell, időben lefektetni, és ha elfelejtjük a fogmosást, akkor megsértődik.

 

Erre az időszakra jellemző, hogy a tejfogakon fodorszerűen, a fognyaki régióban barna foltocskák jelennek meg. Az elváltozást egy baktériumcsoport okozza, mely gyermekkorban minden szájban
megtalálható kisebb-nagyobb mértékben. Picit erősebb fogmosással otthon eltávolítható, vagy akár fogorvosi rendelőben polírozással teljesen eltüntethető. Pár hónap alatt, ahogy jött, el is tűnik. Nem fogszuvasodás!!!!

 

A fluoridos fogkrémek használata

Ebben a korban fluormentes vagy csökkentett fluortartalmú fogkrém használata javasolt.
A fluor természetesen előfordul a vizekben, Magyarországon a legtöbb fluort a vezetékes vízzel és az ásványvizekkel vesszük magunkhoz. Az uniós szabályozás szerint a vezetékes víz fluoridtartalma nem haladhatja meg az 1,5 mg/l-t. A palackos vizeknél törvényi előírás szerint, ha a fluoridkoncentráció meghaladja az 1,5 mg/l-t, akkor jelezni kell, hogy 6 év alatti gyermekek számára a tartós fogyasztása nem javasolt. Ezenkívül a fluor jelen van az ételeinkben, a halakban, a teában, a kamillában.
Egészséges gyermekeknél külön fluortabletta adása nem javasolt. Ha nagy a szuvasodás rizikója, szóba kerülhet a tabletta adása, de ez a fogorvos kompetenciája. Ahhoz, hogy a fluortartalmú fogkrém és a fluortabletta adagolása indokolt legyen, vizsgálat szükséges a védőnő, gyermekorvos és fogorvos együttműködésével.

 

 

Ha tetszett, amit olvasott, rendelje meg az Egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunkat!

 

Képek forrása: pixabay, pexels