„Zöldséget falj, kiskomám!” – Egészséges táplálkozás az óvodában

Az óvodáskorú gyerekek körében elsősorban a zöldségek tartoznak a „nemszeretem” ételek közé. Sajnos sokszor a tányér szélén marad a tízóraira vagy az uzsonnára kapott uborka, paprika, paradicsom, de az ebédhez feltálalt párolt zöldség sem tartozik a nagy kedvencek közé. Hogyan érhetjük el mégis, hogy a gyerekek megfelelő mennyiségű vitaminforráshoz jussanak? 

A zöldséget, gyümölcsöt nem kedvelő gyermekek szülei ma már vitamintablettákkal, „gumimacival” próbálják a hiányt pótolni. De mi, óvónők, úgy gondoljuk, hogy a zöldségek fogyasztása más módon is megkedveltethető a gyermekekkel, ha időt és energiát szánunk rá.

Elég hozzá egy-két kosár, és irány a piac. Az ottani hangulat, a standokon elhelyezett sok színes zöldség és gyümölcs már eleve figyelemfelhívó. De ha azt az árut még meg is lehet tapogatni, meg is lehet szagolni, vagy a kiválasztott árura még alkudozni is lehet, az kiváltképp nagy élményt jelent a gyermekek számára. A megvásárolt árut pedig az óvodában fel is lehet dolgozni, meg is lehet kóstolni, és érdekesebbnél érdekesebb tevékenységeket lehet vele végezni.

És miközben a gyermekeknek ez csak játék, mi titokban az egészségesebb táplálkozás irányába tereljük őket, és a zöldségekhez fűződő viszonyukon is változtatni tudunk. Ehhez a munkához dolgozták ki a Szekszárdi Gyermeklánc Óvoda pedagógusai a „Zöldséget falj, kiskomám!” című projektet.

A projekt célja: 

  • A gyermekek egészségének védelme, egészségmegőrző szokásainak alakítása, betegségmegelőzés
  • Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletmód formálása, a pedagógus és a szülő modell- és példaértékének a szem előtt tartásával
  • Különböző zöldségek, zöldséglevek beiktatása a gyermekek napi étrendjébe
  • Sokféle recepttel az egészségesebb ételek iránti figyelem felkeltése, az otthoni ételek változatosabbá tétele
  • Nyugodt, biztonságot adó élettempó kialakítása, a család és az óvoda életritmusának egymáshoz való közelítése

 

A projekt feladatai:

  • Az étkezéshez szükséges tárgyi feltételek, eszközök biztosítása, nyugodt légkör megteremtése
  • Minél többféle zöldség megismerése, a zöldségek nyers ízének a megszerettetése, rágásra, változatos zöldségfogyasztásra ösztönzés
  • Táplálkozási problémák szem előtt tartása (ételallergia, érzékenység)
  • Az új ízekkel való ismerkedés közben kellő tolerancia és fokozatosságra törekvés
  • A gyermekek bevonása egyes ételféleségek előkészítésébe, elkészítésébe, munkafolyamatokba
  • Eszközök használatának ismertetése, bemutatása, gyakorlása, balesetvédelmi szabályok kialakítása
  • Az életkori és az egyéni sajátosságok figyelembevétele a különböző tevékenységszervezés során
  • Szülők bevonása a gyűjtő-, beszerzőmunkába és egyéb tevékenységekbe
  • Folyamatos kapcsolattartás a szülőkkel az egészséges életmód szokásainak alakítása érdekében (szülői értekezlet, fogadóóra, szülői fórum)
  • Tapasztalatszerzés során a gyermeki képességek fejlesztése
  • Kiállítás és zöldségnap szervezése a szülőknek, pedagógusoknak, óvodástársaknak (vendéglátás)

 

A projekt részletes leírását az Óvónők kincsestára 2019. júniusi számában olvashatják el.

Írta: Kocsis Erika

 Az Óvónők kincsestárát kifejezetten az óvodapedagógusok részére fejlesztjük, és készítjük: módszertani írásokat, segédanyagokat küldünk évente 6 alkalommal. Ismerje meg a kiadványt, olvasson el néhányat eddig megjelent cikkeink közül, és fizessen elő most!