Írta: Kovácsné Tóth Krisztina, gyógypedagógus, Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat

Sajnos jó pár színtéren túl könnyen, gyorsan születnek gyermekpszichiátriai „diagnózisok”: játszótéren, óvodai öltözőben, iskolai szülői értekezleteken. Természetesen ez szomorú irónia, nem az igazi, korrekt diagnózisokról van szó, hanem olyan, rendszerint elhamarkodott vélekedésekről, amikből jó lenne, ha kevesebb születne.

Mi az autizmus spektrum zavar?

Az idegrendszer korai atipikus fejlődése következtében kialakult sajátos kognitív képességmintázat, ezért neurokognitív fejlődési zavarnak, vagy más szemlélettel egy-egy lehetséges variánsnak tekintjük. Nem „kinőhető”, az egyént egész életen át érinti, azonban az életkorral a tüneti kép változik, az érintett jelentős fejlődésre lehet képes. Az állapotban érintett közös területek az autisztikus triász vagy korszerűbben diád darabjai, a szociális kommunikáció és interakció és a korlátozott, repetitív viselkedés területén megfigyelhető viselkedéses kép. Az állapotban közös érintett területeken azonban nagyon különbözőképpen jelenhetnek meg viselkedéses tünetek, ezért ez egy multidimenzionális spektrum, amely több tényező mentén mutat változatosságot.

 

Ezek között a legfontosabbak:

  • az életkor,
  • az autizmus súlyossága,
  • az intelligenciaszint,
  • a beszéd és a beszédértés szintje,
  • a személyiség,
  • a környezeti hatások (pl. családi miliő, terápia),
  • valamint a társuló betegségek, zavarok.

A diagnosztikai gyakorlat

A diagnosztika nem egyszerű feladat, elméleti és gyakorlati képzettséget, tapasztalatot igényel a viselkedésmegfigyelésben, mind a tipikus, mind az eltérő fejlődés területén, nem támaszkodhat sablonokra.

Miért kell a diagnózis?

A korrekt diagnózis nem megbélyegzés vagy egyszerűen kategóriába sorolás, hanem út a terápiához és út az elfogadáshoz, a teljesebb élethez.

 

Arról, hogy hogyan, hol és kik állítják fel a diagnózist, az Egyéni fejlesztés, személyre szabott nevelés című kiadványunkban olvashatnak többet előfizetőink.

 

Még nem előfizető? Ismerje meg a terméket, olvasson még néhány érdekes írást, és ha meggyőződött a kiadvány hasznosságáról, meg is rendelheti!