Minden gyermek életében előfordul, hogy vágyik a különböző nyalánkságokra. A nassolás által a gyermek jóllakik az étkezések közben, így már nem fogja kívánni a rendes ételt. Ez a probléma általában 2-3 éves kor között alakul ki a gyermekeknél. Gondot szokott okozni a szülőknek az, hogy a gyermek vagy túl sokat nassol, vagy nem megfelelő a nass minősége. Ne hagyjuk, hogy gyermekünk a nassok által „üres kalóriákat” vigyen be a szervezetébe. – Fürné Mosoni Anita (mesteroktató, Eszterházy Károly Egyetem) írása.

Ha a gyermek mindenféleképpen nassra vágyik, akkor próbálkozzunk meg gyümölcsök, zöldségek, esetleg sajtcsíkok adásával. A gyermekeket befolyásolja az is, hogy mit lát a reklámokban, szupermarketekben vagy éppen a társaitól. Semmi esetre sem tudjuk megtiltani a gyermekeknek a nass utáni sóvárgást, főleg ha a gyermek más gyermek társaságában tartózkodik. De fontos az, hogy odafigyeljünk ezen nassok minőségére és mennyiségére is. Valamint ne hagyjuk, hogy gyermek étkezések előtt és között jelentős mennyiségű nassot fogyasszon el. Hagyjuk, hogy étkezés után, vagy éppen tízóraira, esetleg uzsonnára egy-egy kekszet elfogyasszon.

A sós chipsek és ropogtatnivalók tele vannak telített zsírsavakkal és sóval, amelyek nagyon káros hatással vannak a gyermekre. Ezért próbáljuk elkerülni az ilyesfajta ételek megvásárlását. Ezeknek a rágcsálnivalóknak alacsony a tápértéke, viszont nagyon finomak, és teljesen megtöltik a gyermeket. Tele vannak olyan ízfokozókkal, amelyek hatására a gyermek csak jobban és többet fogja kívánni ezeket az ételeket.

Az édességfogyasztással kapcsolatos legtöbb kérdés a gyermekek étkeztetése kapcsán merül fel. A gyermekektől az édességet nem szabad eltiltanunk, ugyanis minden gyermek számára az a legjobb dolog, amit tiltanak. Édességet adhatunk a gyermekünknek nyugodt szívvel, ha megfelelő mennyiségben adjuk. Meg kell tanítanunk gyermekünknek, hogy az édesség nem az ünnepek és nem is a jutalmazás fő kelléke. Az édességet megfelelően be lehet építeni az étkezések végére desszert gyanánt.

Vannak olyan édességek, amelyek a gyermekeknek bizonyos mértékig még jó is lehet. Ilyenek például a gyümölcsjoghurtok, a túró rudi és a túrókrémek. Ezek az édességek a gyermek fejlődéséhez szükséges fehérjéket tartalmaznak. Ezek kétségkívül egészségesebbek, mint a csokoládé vagy a fehér lisztből készült sütemények. Ugyanakkor az egészség látszata csapdát is jelenthet, hiszen a hozzájuk adagolt cukor mennyisége a natúr tejkrémekhez képest jóval egészségtelenebb (www.vital.hu).

A túlzott édességfogyasztás károsítja a gyermekek fogait, hosszú távon túlsúlyhoz, majd elhízáshoz vezethet, valamint hajlamosságot okozhat a cukorbetegségre, és viselkedési zavarokat is okozhat (hiperaktivitás, agresszivitás).

Ezek a tényezők gyermekkorban súlyos lelki sérüléseket okozhat a szocializálódás során. Teljesen átformálja az étkezési szokásokat, melynek köszönhetően a gyermek az egészséges, de kevésbé édes ízű ételeket vissza fogja utasítani. Fontos, hogy minél későbbre toljuk ki az édességfogyasztás kezdetét. Fontos az, hogy a szülők minél kevesebb édes, cukros ételt adjanak gyermeküknek. Az ilyen termékek energiában gazdagok, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban szegények. Jóllakatják, azonban nem táplálják a gyermeket.

Az édességfogyasztás megelőzése

Válasszunk olyan termékeket, ételeket, amelyek nem tartalmaznak sok hozzáadott cukrot. A kalciumtartalom miatt ne édes tejszeleteket, hanem natúr tejtermékeket adjunk a gyermeknek. Édesítésre használjunk mézet, gyümölcscukrot (fruktózt), vagy csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét. Esetlegesen a látogatóba érkező barátokat, rokonokat megkérhetjük, hogy ne hozzanak édességeket ajándékba. Helyette inkább valami maradandó játékot vagy egyéb apróságot.

Figyelem! Néhány tipp a cukorfogyasztás csökkentésére: 

  • A cukros üdítők helyett adjunk a gyermeknek vizet, tejet vagy hígított gyümölcsleveket.
  • Édesség helyett kínáljuk gyümölccsel a gyermeket.
  • Használjunk kevesebb cukrot a sütéshez, főzéshez.
  • Boltban vásárolt kekszek helyett készítsünk otthon kevésbé cukrozott kekszeket.
  • Ne vásároljunk édesített joghurtokat, inkább vegyünk vagy esetleg készítsünk natúr joghurtot.
  • Mindig ellenőrizzük, hogy mennyi cukrot tartalmaz a gyermeknek kínált étel.
  • Az édességeket étkezés után kínáljuk a gyermeknek (a gyomortartalom lassítja a cukrok véráramba jutását).

 

A cikk teljes terjedelmében a Bölcsődevezetők kézikönyve – Kisgyermeknevelők szakmai-módszertani tudástára című előfizetésünk júniusi számában jelent meg.

Még nem előfizető? Ezen ideje változtatni! Ráadásul az előfizetés első száma
(a terjedelmes és tartalmas alapmű) most kedvezményesen lehet az Öné!