Egyre több gyereket érint a 2-es típusú cukorbetegség, náluk elsősorban az életmódváltás eredményezhet javulást – mondta a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

Körner Anna elmondta, olyan betegségről beszélünk, amely gyermekkorban nem volt ismert, és kialakulásában csak másodsorban játszik szerepet a genetika, jellemzően az elhízás a kiváltó oka.

Kiskamaszoknál, kamaszoknál észlelik először a betegség kialakulását, ebben a korban azonban a gyógyszeres kezelés nem jöhet szóba, leginkább életmódváltással, több mozgással, az étrend minőségének és mennyiségének átalakításával küzdhető le a betegség – fejtette ki.

Körner Anna jelezte, fontos az odafigyelés, mivel a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegség hosszú ideig nem okoz tünetet, és előfordul, hogy csak a szövődmények megjelenése után diagnosztizálják.

 

Forrás: MTI

 

A gyermekek egészségével és egészségtudatos nevelésével foglalkozik Az egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunk is, amelyet a képre kattintva rendelhet meg.

Az egészségfejlesztés nagykönyve