Az előző részben a lúdtalp kialakulásáról és a megelőzés lehetőségeiről írtunk, most pedig néhány olyan láberősítő gyakorlatot hozunk, amely segíthet a lúdtalp kialakulásának megelőzésében.  – Horváth-Rashed Piroska, gyógytornász-fizioterapeuta írásából közlünk részleteket.

 

Eszköz nélküli, kezdőknek való gyakorlatok

Egyszerű alapgyakorlatokkal, tehermentesített helyzetben, eszköz nélkül kezdünk, s ha már ebben a helyzetben jól mennek a gyakorlatok, akkor át lehet térni a terhelt, álló helyzetben lévő gyakorlatokra.

 

1. „Lóg a lába, lóg a, kinek nincsen dolga, mert ha dolga volna, a lába nem lógna.” – Egyenes törzzsel ülünk, két lábunk nyújtva, karunk a törzs mellett, lábunkat a lábszár felé felhúzzuk, pipa, majd lefeszítjük, spicc, majd spicc és pipa váltva, egyik láb spiccbe, másik pipába. Folyamatosan cserélve 10-szer megismételjük. (1. kép)

1. kép

 

 

2. „Hej, laboda, laboda, lábad ide, amoda!” – Ülve, nyújtott térddel lábujjainkat bekarmoljuk, majd kilökjük. (2. kép)

2. kép

3. „Kerekecske, gombocska, domboldalon lyukacska, odafut a nyulacska.”
– Távcső gyakorlat: ülve összeérintjük a két lábunk ujjait és a sarkakat, majd kukucskálunk a két talp között. (3. kép)

4. „Dib-dáb, macskaláb, szép kis láb, ez a láb!” – Ülő helyzetben, csípő és térdízület hajlítva, saroktámasz, lábujjhegyre állás együtt, majd saroktámasz, aztán váltott lábbal is elvégezzük, folyamatosan cserélve.

5. „Eresz alól fecske fia ide néz, oda néz, van-e benne hosszú kukac, ízesebb, mint a méz, csőrét nyitja ám, buzgón szaporán, kis bendőbe mindenféle belefér igazán.” – Ülve, két kar hátul támaszkodva, lábaink térdben nyújtottak, befelé forgatni a lábakat, egymás felé néznek a talpak, majd vissza kiinduló helyzetbe.

 

A teljes írás Az egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunkban jelent meg. Még nem előfizető? Ezen könnyen változtathat! Rendelje meg a kiadványt a képre kattintva!

*Figyelem! A fenti cikk NEM képezi részét az alapműnek.

Az egészségfejlesztés nagykönyve