Az óvodapedagógusok munkájuk során sok verset, mesét, mondókát, éneket használnak. Ezért állítottuk össze ezt a gyűjteményt, amelyben egészségfejlesztéshez kapcsolódó alkotásokat raktunk egy csokorba, téma szerint csoportosítva. – Szántó Judit, óvodapedagógus írása.

 

Zsebkendőhasználat

Szükség esetén figyelmeztetjük a gyermekeket a zsebkendő használatára. Ha még nem tudják, megtanítjuk őket a helyes orrfújási technikára (a fül megbetegedésének megelőzése!). Használat
után a zsebkendőt dobják a szeméttartóba. Tüsszentés, köhögés esetén felhívjuk a figyelmüket arra, hogy tegyék a kezüket az orruk, szájuk elé, használjanak zsebkendőt (szükség esetén mossanak kezet), ezzel is vigyázzanak társaik egészségére.

 

Dalos játékok

Elvesztettem zsebkendőmet,
szidott anyám érte.
Annak, aki megtalálja,
csókot adok érte.
Szabad péntek, szabad szombat,
szabad szappanozni.
Szabad az én galambomnak
egypár (páros) csókot adni.

 

Étkezés

Igyekszünk a gyerekeknek az életkoruknak megfelelő, változatos, minden szükséges tápanyagot és vitamint tartalmazó ételeket adni. Az egészséges táplálkozás érdekében törekszünk arra, hogy a gyermekek a lehetőségek szerint minél egészségesebb ételeket fogyasszanak. Igen fontos a napi folyadékbevitel, melyre kiemelten ügyelünk. Tízóraira, uzsonnához és ebéd után rendszeresen kínáljuk gyümölccsel, zöldséggel a gyermekeket. A folyamatos gyümölcs-, ill. zöldségfogyasztás jó alkalom az egészséges életmódról való beszélgetésre, valamint arra is, hogy a gyerekek általuk esetleg addig nem fogyasztott gyümölcsökkel, új ízekkel is megismerkedjenek, minél több gyümölcsöt és zöldséget megszeressenek. Az alább felsorolt mondókák, versek, énekek stb. kapcsán felhívhatjuk a gyermekek figyelmét a különböző, egészséges táplálkozással kapcsolatos tudnivalókra. Szeretnénk ezáltal is elősegíteni az egészséges életmódra nevelést.

Kovács Barbara:
Teríteni kéne,
mi lesz ma ebédre?
Pohár, kanál, mélytányér,
a kezembe alig fér!

 

Kovács Barbara:
Nem szeretem a spenótot,
nem szeretem a tököt,
ha nagy leszek, magamnak majd
én főzök és én sütök!

 

Kovács Barbara:
Gombóc lesz ma ebédre,
cukor a tetejére,
benne meggyszem ücsörög,
minden magot kiköpök.
Benne szilva üldögél,
vigyázz, magot ne egyél!

 

Kovács Barbara:
Mákos tészta, mákos tészta,
olyan, mintha hangyás volna.
Ha a máknak lába volna,
mint a hangya, elmászkálna!

 

Kovács Barbara:
Borsóleves, már az alja,
ott lapul a borsó java.
Pár szem borsó nem fogad szót,
nem megy be a kanalamba!
Kanalammal tányéromban
körbe-körbe kergetem,
de hiába menekülnek,
úgyis mindet megeszem!

 

 

A teljes gyűjtemény Az egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunk legújabb számában jelent meg. Ha nem szeretne lemaradni a hasonlóan hasznos írásokról, fizessen elő kiadványunkra most: