2.1 Évnyitó beszéd

Kedves Gyerekek! Kedves Szülők! Kedves Kollégák!

Nagyon nagy szeretettel köszöntöm a Vadvirág Óvoda közösségének minden kedves tagját az idei óvodai év első napján.

 

Kedves Gyerekek!

Olyan jó, hogy itt vagytok megint az óvodában! Nagyon hiányoztatok! Nélkületek olyan üres volt az épület! A termeitekben is unatkoztak a játékok és az eszközök, és egyre azt kérdezték tőlem, hogy hol vannak a gyerekek? A játékok alig várták, hogy újra játsszatok velük, a színes ceruzák, a gyurmák, a kréták, a festékes ecsetek is csak az után vágyakoztak, hogy a kezetekbe fogjátok őket! És most végre itt vagytok megint!

Ahogy az elmúlt években, az idén is nagyon sokat fogunk játszani, rajzolni, kirándulni, futkározni!

 

Kedves Kiscsoportosok!

Mónika néni és Juditka néni, az óvó nénik nagyon várták, hogy megérkezzetek! Nagyon szép jeleket választottak Nektek: napocska, pillangó, katicabogár, maci, cica, kutya és kisautó. Felrajzolták a jeleiteket a helyetekre, ahol minden reggel öltözni fogtok. Mindjárt bemehettek és megnézhetitek, anyukátok és az óvó nénik segítenek, hogy hamar megtalálja mindenki a saját helyét! Nagyon ügyes kis ovisok lesztek, és mi mindenben segítünk nektek. Nagyon várjuk, hogy megismerhessünk benneteket, és nagyon fogunk titeket szeretni!

Szeretettel köszöntöm a kiscsoportosok szüleit is óvodánkban. Köszönöm a bizalmukat, hogy az óvodánkat választották, és ránk bízzák gyermekeik nevelését. Tudom, hogy a mai nap különleges nap az életükben. Büszkeség és aggodalom, kíváncsiság és remény van ilyenkor az anya- és apaszívekben. Biztos vagyok benne, hogy már a beszoktatás során megbizonyosodnak róla, hogy gyerekeik a legjobb helyen vannak a Vadvirág Óvodában. Megismerjük egymást, s gyermekeiken keresztül Önök is óvodánk közösségének tagjaivá fognak válni. Bízom benne, hogy nemcsak a gyerekek, de Önök is jól érzik majd magukat vadvirágosként.

 

Kedves Szülők!

Egy anya elvitte Mahatma Gandhihoz a kisfiát. Így könyörgött: – Kérlek, Mahatma, mondd meg a fiamnak, hogy ne egyen cukrot. – Gandhi egy pillanatra megállt, aztán azt mondta:

– Két hét múlva hozd vissza a fiadat. – A meglepett asszony megköszönte a dolgot, és azt mondta, így is fog tenni. Két héttel később az asszony visszatért a fiával. Gandhi a gyerek szemébe nézett, és azt mondta: – Ne egyél cukrot! – Hálásan, de meghökkenve kérdezte meg a nő: – Miért mondtad azt, hogy két hét múlva hozzam vissza? Akkor is megmondhattad volna neki ugyanezt. – Gandhi azt válaszolta: – Két héttel ezelőtt még én is ettem cukrot.”

Ez a kis történet azt tanítja nekünk, hogy nevelni csak hitelesen lehet. Azt kell megtestesítenünk, amit tanítunk. Hiába mondjuk nekik, hogy ne üvöltözzenek, ne őrjöngjenek, ha mi magunk bizony nehezen tudunk higgadtak maradni. Hiába intjük őket az udvarias köszönésre, ha mi is csak elharapunk egy ’napot-ot vagy helló-t – s folytathatnám a sort a végtelenségig. Attól óva intek mindenkit, hogy tökéletes szülő akarjon lenni, kérem, érjék be az elég-jó-szülőséggel – az is épp elég nagy munka! De azokban a nevelési kérdésekben, amiket különösen fontosnak tartanak, javaslom, járjanak elől jó példával, hiszen a szülői példamutatás a legjobb motiváció a gyerekeknek.

A legfontosabb, hogy érezzék jól magukat a gyerekük társaságában, legyen a közös együttlét örömteli, könnyed és természetes! Ennek szellemében kívánok a Vadvirág Óvoda minden gyermek és felnőtt tagjának nagyon vidám évet, sok játékot, mókát, mozgást és kacagást!

 

2.2 Ballagási beszéd

Kedves Gyerekek! Kedves Szülők! Drága kis Ballagók!

Nagycsoportosok vagytok, iskolába készültök. De nagyon gyorsan elszaladt ez a három év, amit itt töltöttetek nálunk! Soha nem felejtem el azt a napot, amikor először jöttetek óvodába. Volt, aki az első pillanattól úgy viselkedett, mintha világéletében óvodába járt volna, volt, aki lassan, óvatosan fedezte fel előbb a csoportszobát, majd az udvart, volt, aki egész nap az óvó néni ölében akart ülni, s bizony volt olyan is, aki sírva kapaszkodott az anyukájába. Ölelgettük, vigasztalgattuk a sírókat, biztattuk a félénkeket, óvtuk azokat, akik túlontúl bátornak mutatkoztak, s közben arra gondoltam, milyen nagy büszkeség és boldogság számunkra, hogy ezek a családok a legféltettebb kincseiket, gyermekeiket ránk bízták. Minden gyermek külön kis világegyetem, nincs köztük két egyforma, s valóságos csoda látni, ahogy nőnek, látni, mint lesznek egyre önállóbbak: saját vicceket találnak ki, bűbájos történeteket mesélnek nekünk, bátrak és kezdeményező-készek, s egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már ki is nőtték a mi kis óvodánkat, s az iskolába készülődnek.

Ahogy mondani szokás, az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, hiszen nagyon fáj a búcsú, nagyon fogtok hiányozni nekünk, de nevet is, mert tudom, milyen jól fel fogjátok találni magatokat az iskola világában, milyen magabiztosak lesztek, könnyen alkalmazkodtok az új szokásokhoz, és megértitek az új szabályokat. Sok új barátot szereztek majd, izgalmas élményekkel gazdagodtok, és rengeteg fontos dolgot tanultok majd az iskolában.

 

Kedves Szülők!

A mai nappal nemcsak gyermekeik életében, de az Önökében is lezárul egy fejezet: véget érnek az ovis szülői évek. Bízom benne, hogy olyan nagy szeretettel idézik majd vissza ezt az időszakot, mint mi, a Vadvirág Óvoda óvónői és dajkái.

Emlékszem, amikor három évvel ezelőtt először találkoztunk, megköszöntem Önöknek, hogy megtiszteltek minket a bizalmukkal, és ránk bízták legféltettebb kincseiket. Úgy érzem, a későbbiek során is e kölcsönös bizalom jegyében telt az együtt töltött idő, s igazi közösség kovácsolódott az óvodában. Köszönöm Önöknek a sok segítséget, az állandó megerősítést, hogy egy csónakban evezünk, azonosak a céljaink.

Kérem, engedjék meg, hogy Török Sándor szavaival búcsúzzam Önöktől:

„Itt minden volt, itt minden múlt, itt minden visszavár. Itt régi nap nem alkonyult, és nem lett ősz a nyár. A pillanat itt megmarad, hát adjatok kezet, a kis sziget mindig szabad, csak emlékezzetek.”

 

Kedves Gyerekek!

Emlékeztek, amikor a szüreti kiránduláson elkapott minket a nagy eső, hogy cuppogtunk a sárban? Emlékeztek, amikor a farsangon beöltöztünk törpéknek, és előadtuk a Hófehérke és a hét törpét? Emlékeztek, amikor a pünkösdikirály- és királynő-választáson mindenki király és királynő lehetett? Emlékeztek a sok-sok kirándulásra, ünnepségre, óvodai foglalkozásra, tornázásra, futkározásra és játékra?

Ha lehunyom a szemem, előttem terem rengeteg kacagós-meghatott, édes-vidám emlékkép a három évből. Vajon Ti is megőrzitek ezeket az emlékezetetekben? De nem is ez a legfontosabb, hiszen, ahogy William Shakespeare, a nagy angol drámaíró mondta: „Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, mert akit szeretünk, azt nem felejtjük el.”

Bízom benne, hogy szeretettel gondoltok majd vissza ránk, egykori óvó nénikre, dajka nénikre.

 

2.3 Nyílt napon a szülőknek-gyerekeknek szóló beszéd

Kedves Gyerekek!

Nagyon nagy szeretettel köszöntelek Benneteket és szüleiteket a Vadvirág Óvoda nyílt napján. Nagyon örülök, hogy eljöttetek hozzánk, és megismerhetjük egymást. Szeretném, ha körülnéznétek nálunk, megismernétek a mi ovinkat, ami – bízom benne – a ti ovitok is lesz!

Igyekeztünk otthonossá, barátságossá tenni az óvodát, látjátok, színesek a falai, és az ide járó kisgyerekek műalkotásai díszítik. Ha majd elindultok szüleitekkel bebarangolni ezt az izgalmas épületet, látni fogjátok, hogy van óriási udvarunk, tele játékokkal, napernyős teraszunk, ahol az ide járó gyerekek nyáron pihenhetnek, jól felszerelt tornatermünk, ahol esős időben tombolhatnak, kis veteményeskertünk, ahol ültethetnek, öntözhetnek.

 

Kedves Szülők!

Nagy szeretettel köszöntöm Önöket is a Vadvirág Óvoda nyílt napján!

Munkatársaim nagyon sok szeretettel, odaadó gondoskodással végzik munkájukat, otthonos, biztonságos meleg fészekké varázsolják az óvodát az ide járó kisgyerekek számára!

Kérem, engedjék meg, hogy felolvassam egy anyuka bejegyzését, amit nagycsoportos kislánya óvónőjének ballagási emlékkönyvébe írt:

 

„Kedves Kati néni!

A mai nap lehetőséget ad arra, hogy végre kifejezhessem hálánkat azért, amit évek óta az egész esztendőben teszel, hogy megköszönjem mindazt, amire a hétköznapok rohanásában sajnos, nem jut idő. Köszönöm a mosolyt, ami minden reggel felragyogott Petra arcán, amikor belépett a csoportszobába. Köszönöm, hogy reggelente láthattam boldogan szárnyaló rohanását az óvodába, és érezhettem, milyen szívesen jön ide. Köszönöm a biztonságot, amiben nekem is részem volt, mert tudtam, hogy a gyerekem jó kezekben van. Köszönjük a sok segítséget, az elfogadást, a megértést, a lelkesítést, a jókedvet, az önzetlenséget.

Köszönjük a szeretetet!”

 

Kedves Szülők!

Túlzás nélkül állíthatom, hogy nagyon szerencsések vagyunk az óvó nénikkel és dajka nénikkel. Szerető, elfogadó pedagógusok dolgoznak nálunk, akik sokat mosolyognak, és akik tényleg odafigyelnek a gyerekekre. Nem erőltetnek semmit, hagyják, hogy a kíváncsiság vonzza a gyerekeket az egyes tevékenységekhez, a gyerekek életkori sajátosságaihoz alkalmazkodnak, és nincsenek azokkal össze nem egyeztethető elvárásaik.

Sok-sok szabad alkotási lehetőséget teremtenek, rengeteg verset, mondókát, dalt tanítanak, sok mesét mondanak a gyerekeknek, és sokat játszanak velük.

Gyakran vannak szervezett programjaink, bábszínházlátogatások, kirándulások, erdei túrák, s az ünnepeket is megtartjuk, a szülők bevonásával. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők szívesen vesznek részt családos programjainkon, külön örülnek, hogy az intézmény minél több szinten vonja be őket az óvoda életébe.

Tudom, hogy sok családban gondot okoz az óvodák nyitvatartási rendje és a nyári zárás. Tisztában vagyunk a családok különböző igényeivel, ezért próbálunk alkalmazkodni.  Óvodánk nyitási időpontja fél hét, a zárási pedig hat óra lett. Ez persze nem azt jelenti, hogy itt nyitástól zárásig vannak a gyerekek, természetesen lehetőség van korábban, akár ebéd után vinni vagy később, akár kilenckor hozni őket.

Kiemelten kezeljük az óvodai étkeztetés kérdését. A gyermekek a teljes ellátás keretében naponta háromszor étkeznek az intézményben, ezért az óvodai gyermekélelmezésnek rendkívül nagy a felelőssége. Olyan ételszállítóval állunk szerződésben, aki hazai alapanyagokból előállított ételeket, a gyerekek életkorának megfelelő mennyiségű tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt biztosít, valamint az ételallergiásoknak is kínál alternatív menüt.

 

Kedves Szülők!

Jöjjenek, ismerjék meg óvodánkat, az óvónőket, dajkákat, kérdezzenek, beszélgessenek velünk.

„Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, melyen minden arra járó nyomot hagy” – tartja a kínai közmondás. Kívánom, hogy minden kisgyermek megtalálja azt az óvodát, ahol az ott töltött idő alatt az ő képzeletbeli papírlapján csak szép, színes nyomatokat hagynak az őt nevelő pedagógusok.

 

2.4 Karácsonyi kézművesdélután megnyitása

Kedves Gyerekek! Kedves Szülők! Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntök minden kedves jelenlévőt a Vadvirág Óvoda karácsonyi kézműves délutánján. Szép hagyomány óvodánkban, hogy az advent kezdetén szülők, óvó nénik, gyerekek összeülünk, és együtt, közösen kézműveskedünk, eladnivalókat készítünk az adventi vásárra. Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy az idén is ilyen sokan gyűltünk össze. Köszönöm, hogy van erejük, energiájuk és idejük arra, hogy közösen létrehozhassunk igazi kreatív csodákat!

Az óvodai adventi vásáron találnak majd gazdára a kis portékák. A vásár teljes bevételét óvodai fejlesztésekre fordítjuk. Az elmúlt években ebből vehettünk új játékokat a csoportszobákba és a kertbe, ebből bővíthettük tornatermi felszereléseinket.

A mai délutánon készítünk adventi koszorúkat, kerámiákat, bőr és textil ékszereket, gyöngy-, és csuhédíszeket. A koszorúalapokat és gyertyákat az intézmény biztosította, a díszítéshez szükséges örökzöldekről, bogyókról, szárított növényekről, termésekről és egyéb kellékekről a szülői munkaközösség gondoskodott.

 

Kedves Szülők!

Az adventi időszak lehetőséget ad arra, hogy kicsit lassítsunk, elmélyedjünk, esetleg számot is vessünk viselt dolgaikkal. Magam is elgondolkoztam azon, hogy milyen az intézmény és a szülők közti kommunikáció?

Az a tapasztalatom, hogy a szülők számára is fontos az óvodával való kapcsolattartás. Úgy vettem észre, szívesen járnak a közös programokra, szülői értekezletekre, mert alkalmat jelentenek számukra arra is, hogy a szülők egymással is beszéljenek, megismerjék egymást, a másik véleményét. Sokaktól hallottam, hogy ezekről az alkalmakról feltöltődve, ötletekkel gazdagon térnek haza

Nagyon örülök ennek, mert számomra is nagyon fontos, hogy megismerhessük a szülők véleményét, ötleteit, javaslatait. Nyitottak vagyunk a változtatásokra is, ha azok a mindannyiunk számára legfontosabbak, a gyerekek érdekét szolgálják.

Úgy érzem, megbíznak bennünk – ez nagyon fontos érzés nekünk is, de az önök számára is, hiszen csak így tudják megvalósítani, hogy mindig abban legyenek jelen, amit éppen csinálnak. Ha munkavégzés közben a gyermekek miatt aggodalmaskodnak, nem tudnak a munkájukra koncentrálni. De ugyanez igaz a gyermekekkel töltött időre is. Ha véget ér a munkanap, hazaértek a munkából, az óvodából, akkor az otthoni együttlétben legyenek jelen.

Törekedjenek rá, hogy az együtt töltött idő nyugodt és gondtalan legyen, és a gyerekek azt érezzék, hogy valóban figyelnek rájuk.

 

Kedves Gyerekek!

Látjátok, hogy szüleitek mennyi mindent megtesznek értetek?

Segítsetek Ti is Nekik! A mindennapokban biztosan vannak saját otthoni feladataitok is, de most, az adventben s a karácsonyi ünnepek alatt külön alkalmak is adódnak a segítésre. Olyan ügyesek vagytok, annyi mindent meg tudtok önállóan csinálni! Milyen jó lenne, ha amikor azt látjátok, hogy anyuka vagy apuka teljes erőbedobással süt-főz, takarít, rendet rak, nem azt mondanátok, hogy Unatkozom, játsszál velem, olvass nekem!, hanem megkérdeznétek: Miben segíthetek? És szépen megcsinálnátok, amit anyuka vagy apuka mond. Ha azt mondják, hogy jajj, de jó, édesem, gyere, díszítsd fel a kiszaggatott mézeskalácsokat dióbéllel, akkor ne kezdj el erősködni, hogy márpedig Te inkább a pulykába szeretnéd a tölteléket gyömöszölni – mert az nem biztos, hogy végül tényleg segítség lesz. S ha szépen közösen elkészültök a tennivalókkal, mennyivel felszabadultabban, boldogabban, nyugodtabban tudnak a szüleitek végre csak veletek foglalkozni!

 

Kedves Gyerekek! Kedves Szülők!

Wass Albert szavaival kívánok minden kedves vadvirágosnak a mai délutánra gyermeki alkotókedvet, önfeledt örömöt, az adventi időszakra békés várakozást: „Karácsony készül, emberek! Szépek és tiszták legyetek! Súroljátok föl lelketek, csillogtassátok kedvetek, legyetek újra gyermekek, hogy emberek lehessetek!”

 

2.5 Családi játszódélután megnyitása

Kedves Gyerekek! Kedves Szülők! Kedves Kollégák!

Nagy szeretettel köszöntök minden kedves jelenlévőt a Vadvirág Óvoda családi játszódélutánján! Minden évben nagyon várjuk ezt a rendezvényt – nemcsak az ovisaink, hanem mi, óvónők és dajkák is, hiszen végre lehetőség adódik arra, hogy együtt legyünk a szülőkkel, beszélgessünk, játsszunk, még jobban megismerjük egymást, a családokat. Olyan nagy élmény az új oldalukról megismerni a szülőket a spontán beszélgetések, önfeledt játékok során!

A mai napprogramja bőven kínál lehetőséget kicsiknek és nagyoknak az önfeledt játékra, felhőtlen szórakozásra, egy kis kikapcsolódásra a hétköznapokból! Lesz néptánctanulás, bábelőadás, kosaras hinta, arcfestés, ugrálóvár!

 

Kedves Gyerekek!

Az, hogy ezt a programot meg tudtuk szervezni nektek, azt jelenti, hogy nagyon sokan szeretnek minket. Nagyon sokan akarták, hogy ez a mai nap igazi, emlékezetes, közös élmény legyen minden kis vadvirágos és családja számára.

S hogy kiknek köszönhetjük ezt a sok mindent?

Hatalmas összefogásra volt szükség, hiszen a szervezéshez, a kivitelezéshez sok pénz és még több munka szükségeltetett.

Köszönöm kollégáimnak az elhivatott lelkesedést, amivel létrehozták a játszódélutánt! Köszönöm a szülőknek a sok segítséget, az önkormányzatnak a támogatást, a vállalkozóknak a felajánlásokat.

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy egy összetartó közösséghez tartozhatunk, amelynek segítségében mindig bízhatunk. Amikor az óvoda bővítése miatt az udvar árnyas fáinak nagy részét ki kellett vágni, és csak egy kis részét sikerült pótolni önerőnkből, a Zöldfa Faiskola rögtön facsemetéket ajánlott fel. A régi udvari medencénket balesetveszélyessé nyilvánították, ezért sziklakertet terveztünk bele. A Kő Kft.-től bőségesen elég követ kaptunk e gyönyörű sziklakert létrehozásához. A Frasset Zrt. csapatépítés gyanánt megvette, és össze is szerelte az új udvari játékainkat.

A szülőkre is mindig, mindenben számíthatunk. Ha szükséges, hordják a földet, füvesítenek, ha arra van szükség, munkadélutánokon készítenek kézművesportékákat, és az óvodai vásárokon vagy a falunapon árusítják alkotásaikat. És ami a legnagyobb ajándék nekem, hogy tudom, mindezt szívesen teszik.

Köszönöm, hogy a közösség újból összefogott, s ezzel lehetővé tették, hogy létrejöjjön a családi délután!

 

Kedves Jelenlévők!

A közösségnek kiemelten fontos szerepe van elidegenedő világunkban. A mai nap is attól lesz igazán emlékezetes, hogy együtt vagyunk, s átéljük az összetartozás érzését. A közösség a gyermekek számára is nagyon fontos megtartó erő, ezért számukra különösen nagy ajándék az, hogy együtt lehetnek a szüleikkel ezen a programon az óvodában.

 

Kedves Gyerekek!

Emlékeztek, hogy milyen ajándékot vitt Micimackó és Malacka Füles születésnapjára? Egy nagy csupor mézet és egy hatalmas piros lufit. Igen ám, de Micimackó, aki nagyon szereti a mézet, útközben megdézsmálta a Fülesnek szánt ajándékot, a szeleburdi Malacka pedig hasra esett, és kidurrantotta a lufit. Így mire odaértek az ünnepelthez, már csak egy üres csuprot és egy szakadt lufit tudtak odaadni neki. De Fülest boldoggá tették ezek az egyszerű tárgyak, mert tudta, hogy az igazi ajándék az, hogy együtt lehet azokkal, akiket szeret.

Bár mi a mai napon nem szűkölködünk jobbnál jobb programokban, műsorokban, játékokban, a nap legnagyobb ajándéka számunkra is az, ami Füles számára volt: együtt lehetünk azokkal, akiket szeretünk. Ennek szellemében kívánok kicsiknek és nagyoknak jó szórakozást, vidám időtöltést a mai délutánra!

 

(Ferenczi Bónis Orsolya)

Rendelje meg e-bookunkat amelyben a ballagáshoz talál mintabeszédet!

 

Kifejezetten az óvodavezetők részére készülő kiadványsorozatunk az ÓvodaVezetési Ismeretek, amelyre az alábbi képre kattintva fizethet elő: