A játékos jóga célja az életkori, egyéni sajátosságokat, adottságokat messzemenően figyelembe véve, hogy a gyermek megszeresse a mozgást, és az számára az öröm forrása lehessen.

banan1

Javuljon általa a testtartás, a légzés, fejlődjön a figyelem-összpontosító képesség, oldódjon a feszültség, a szorongás, és növeljük a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Hogyan jógázzunk a gyerekekkel?

Az óvónőnek, aki erre invitálja a gyereket, természetesen szüksége van a jógagyakorlatok és a szakirodalom bizonyos szintű ismeretére, szeretetére. Mivel mindannyian más alkattal jövünk a világra, alapszabály a gyermek esetében is, hogy sokat dicsérjük, hisz mindenki csak magához képest lehet jobb, hajlékonyabb vagy ügyesebb.

A gyenge izomzat miatt az izomerőt és az ízületek tűrőképességét ne vegyük igénybe erősen! Nem minden gyakorlat jó a gyermeknek, ami a felnőttnek előnyös. Ügyelni kell arra, hogy semmilyen különleges erőfeszítést vagy tartós teljesítményt ne várjunk el a 3–7 éves életszakaszban.

Fontosak a tartó- és vállizomzatot erősítő gyakorlatok, melyek az izmok megszilárdítását és erősítését célozzák. A váltakozó terhelés frissen, egészségesen tartja a szervezetet. A gyakorlatok nem fárasztóak, sőt frissítenek, életerővel töltenek el. A jógaelemek gyakorlatanyaga nincs korcsoportra bontva. Néhány mozdulatsort több héten át lehet gyakorolni.

Gyakorlás közben ügyelni kell arra, hogy a mozgások a légzéssel összhangban legyenek (például: a kar magasba emelése – belégzés, kar leengedése oldalra – kilégzés). A légzés alapvetően orron át történjen, ne szájon át! A gyakorlatokat kilégzés után indítjuk. A légzés velünk született alapfunkció, mégis tudatosságot is igényel a helyes légzéstechnika megőrzése, fejlesztése, mivel a hibás légzés gyakran okozója a nyugtalanságnak, illetve a betegségeknek.

Teli gyomorral ne végezzük a gyakorlatokat! Kellemetlen érzelem ne kapcsolódjon a tornához!

lefelenezo_kutya2

A gyermekjóga kicsikre gyakorolt jótékony hatásai:

  • kapcsolatba kerülnek a belső világukkal, jobban megismerik önmagukat, nő az önbizalmuk, segít a figyelemkoncentrációban,
  • figyelmesebbek lesznek, könnyebben tanulnak az iskolában,
  • fejlődik a kreativitásuk,
  • megtanítja őket, hogy hogyan kezeljék a szorongásaikat, félelmeiket,
  • elkezdjék megélni az érzelmeiket, kiadják magukból, ne fojtsák el azokat, legyen az pozitív, illetve negatív,
  • nő az erejük, állóképességük, koordinációs képességük, testük rugalmassága,
  • megtanulják a helyes, tudatos légzést, mely sok betegségtől óvja meg őket,
  • megtanulnak ellazulni,
  • erősíti a testüket, a gerinc melletti izmokat.

A gyerekek nagyon szeretik a rövid kis meséket, amelyeknek tartalmát mozgásokkal fejezik ki. A lazítómesék a gyerekek képzelőerejét és fantáziáját is ösztönzik.

A játékos jóga foglalkozásokat még élvezetesebbé tehetjük a Jógakártya használatával. Az igényesen kivitelezett kártyákkal színes vidám rajzokat kell a megfelelő jóga testtartással párosítani. A kártyajátékhoz játékötletek és a gyakorlatok jótékony hatásának leírása is tartozik.

jogakartya

(Forrás: Óvónők kincsestára,  www.kicsinapraforgok.hu)

 

Foglalkozásötletekért, módszertani cikkekért fizessen elő az Óvónők kincsestárára!

Óvónők kincsestára