Bár a jelzési kötelezettség elmulasztása több okból is történhet, a felelősségre vonás során senkit sem fognak érdekelni ezek az okok!

Ahhoz, hogy egyetlen gyermeknek se kelljen súlyos elhanyagolást és/vagy bántalmazást eltűrnie, esetleg annak következtében akár meghalnia, és a szakemberek felelősségre vonását követően ne lehessen mulasztást megállapítani, mindig azt szoktam javasolni, hogy a konkrét esetben képzeljük el a legrosszabb végkimenetelt!

Tegyük fel, hogy óvodapedagógusként egy szép nyári napon Marika testén Ön ütésnyomokat fedez fel. Kicsit nyugtalanítja, de igyekszik elaltatni a lelkiismeretét olyan szörnyű gondolatokkal, hogy „Mást is vertek, mégis felnőtt lett belőle!” (ilyenkor megkérdezném, hogy: „És boldog, kiegyensúlyozott felnőtt lett belőle?”) vagy „Egy-két pofonba még senki sem halt bele!” (ilyenkor szívesen hívnám fel a figyelmét arra, hogy „De, volt már, aki belehalt egy-két pofonba!”). Ön nem szól senkinek, hazamegy, a szokásosnál szorosabban öleli meg otthon a saját gyermekeit, lefekszik aludni, kicsit forgolódik ugyan, de másnap nyugodtan indul munkába. Azon a másnapon Marika már nem megy óvodába. Mert az előző nap este otthon – ismét – bántalmazták, mely bántalmazás olyan súlyos volt, hogy Marika belehalt a sérüléseibe. Önnek lett volna esélye megakadályozni azt, hogy Marika meghaljon? A válasz egyértelmű: igen.

Az eset szélsőséges, megrázó és nem mindennapos. Ebben egyetértünk. De kiválóan mutat rá a szakember felelősségére. Sajnos nemegyszer hallottam jelzőrendszeri tagok szájából esetmegbeszélés során a következő mondatot: „Jaj, pedig már mióta nyugtalanít ez az eset!” „Olyan régóta nem tudok aludni Pistike miatt!” Nincs szükség álmatlan éjszakákra és nyugtalan percekre! A legapróbb jel miatt is tartsanak megbeszélést az óvodavezetővel, és inkább tegyék meg a jelzést, mintsem helyrehozhatatlan, jóvátehetetlen események történjenek bármelyik óvodással!

A foglalkoztatási jogviszonyból eredő kötelességek megszegése (például jelzés elmulasztása) esetén munkajogi eljárás indul, fegyelmi felelősségre vonás történik. Fontos tudnunk, hogy nem csak és kizárólag a jelzés elmulasztása, hanem a jelzőrendszeri munkában való részvétel megtagadása (például nem vesz részt esetkonferencián a meghívott védőnő, pedagógus, orvos stb.) is megalapozza a fegyelmi felelősségre vonást!

Ha a szakember vétsége súlyos, felmerülhet a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés mint bűncselekmény elkövetése. Ebben az esetben a munkáltató vagy a kormányhivatal feljelentést tesz az illetékes rendőrhatóságnál.

 

Írta: Szegedi Tamara, megjelent a Fejlődés és fejlesztés az óvodában kötetben.

 

Kiemelt kép: People photo created by pvproductions – www.freepik.com