Mi is itt vagyunk!

A kommunikációs akadálymentesítés teljesen személyre szabható

A rámutatás, a gesztusok, az arckifejezés, a hanghordozás, de akár egy papír és egy ceruza is segítheti a speciális kommunikációs igényű emberek kapcsolódását a környezetükhöz. A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) által szervezett országos online roadshow-n ezeknél jóval komplexebb kommunikációs eszközöket és módszereket mutatnak be a célcsoportnak. A programsorozat legutóbbi előadásait a Nógrád megyei érintettek hallgathatták meg 2021. május 20-án.

Speciális kommunikációs igényű személyek a verbális vagy írott kommunikáció tartós vagy átmeneti zavara miatt a mindennapos kommunikációban akadályozottak. Számos különböző állapothoz kapcsolódhat a kommunikáció magas fokú nehezítettsége, például az idegrendszert érő különféle károsodásokhoz (pl. stroke, cerebral paresis), intellektuális képességzavarhoz vagy akár autizmus spektrum zavarhoz is. Ez az akadályozottság nemcsak az orvosnál vagy az ügyintézés során jelenthet nehézséget és frusztrációt, hanem az élet minden területén.

E személyek számára a kommunikáció egyéni, sajátos módjait kell megtalálni ahhoz, hogy hétköznapjaikban ki tudják fejezni szükségleteiket, kapcsolatot tudjanak teremteni környezetükkel. Ebben segítenek számukra a beszéd kiegészítésére és helyettesítésére szolgáló alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) módok és eszközök. Az AAK lehetővé teszi, hogy az érintett a lehetőségeihez mérten minél teljesebb értékűen tudjon kommunikálni, és közölni tudja a beszéd útján nehezen érthető, illetve ki nem fejezett szükségleteit, érzéseit, gondolatait.

Az AAK hatására jelentősen javulhat a családtagokkal, a legközelebbi hozzátartozókkal az érintett kapcsolata. Az AAK eszközeinek segítségével szükségleteiket kifejezésre juttathatják, így mérsékelhető annak az esélye, hogy az érintett személy a kommunikációs akadályozottság következtében elszigetelődést és szociális hátrányokat éljen meg.

A MONTÁZS projekt június közepéig tartó előadássorozatán szakembereink ismertetik az augmentatív és alternatív kommunikáció módjait, lehetőségeit, és a projekt keretében elérhető szolgáltatásokat.

Az előadások az érintettek körén túl hasznosak az egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak, szülőknek egyaránt. Az előadók nem csupán információkat adnak át az egyes eseményeken, de lehetőség van tőlük kérdezni is.

A MONTÁZS projekt keretében hat módszertani központ jött létre a speciális kommunikációs igényű személyek számára. Ezek közül az egyik Miskolcon (Augusztus 20. u. 12.) található. A Nógrád megyei érintettek számára elsősorban itt érhetőek el a térítésmentes szolgáltatások: felmérés és diagnosztika, egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint eszközkölcsönzés. A helyi szakemberek az aak.miskolc@fszk.hu címen érhetők el.

Bővebb információ a MONTÁZS projektről: https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt