Mi is itt vagyunk!

Nem beszélek, de kommunikálok

A mindennapokban aktívan részt venni, önállóan ügyeket intézni és tanulni is hatékonyabban tudnak azok a speciális kommunikációs igényű emberek, akik ehhez gyakorlati segítséget kapnak. A célcsoport kommunikációs támogatására és fejlesztésére számos eszköz és módszer áll rendelkezésre – ezeket mutatják be szakemberek egy minden megyét érintő online roadshow-n. A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) gondozásában megvalósított rendezvénysorozat legutóbbi előadásai a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei érdeklődőknek szóltak 2021. május 25-én.

A speciális kommunikációs igényű személyek rendkívül heterogén csoportot alkotnak a sérülés jellegéből, súlyosságából, a tünetek változatosságából és az életkori eltérésekből adódóan. A verbális és/vagy írott kommunikáció tartós vagy átmeneti zavara ugyanis létrejöhet különféle veleszületett és szerzett állapotok következtében is. Az érintettekben közös, hogy a mindennapos kommunikáció, az önérvényesítés komoly kihívást jelent számunkra, és a beszédképesség hiánya vagy akadályozottsága számos akadályt gördít eléjük.

E személyeknek immár lehetősége van olyan rendszerek elsajátítására, amelyek segítségével jóval hatékonyabban tudnak kommunikálni. Ezek a speciális rendszerek a beszéd kiegészítésére és helyettesítésére szolgáló alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) módok és eszközök, amelyek nem csupán a kifejezést, hanem a hangzó beszéd megértését is támogatják. Ezek lehetnek gesztusok, képek, képkommunikációs rendszerek, szimbólumok, szimbólumrendszerek, illetve az ezeket közvetítő infokommunikációs eszközök. Az AAK révén az érintettek kapcsolatot tudnak teremteni környezetükkel és ki tudják fejezni gondolataikat, hétköznapi szükségleteiket.

Az augmentatív és alternatív kommunikáció módjait, lehetőségeit ismertetik a szakemberek a MONTÁZS projekt keretében megvalósuló, áprilistól júniusig tartó, 20 alkalmas előadássorozaton. Ez egyben online bemutató is, a résztvevők megismerhetnek számos AAK-eszközt, így például a különféle kialakítású és típusú hangadó gépeket, az ún. kommunikátorokat, a speciális kapcsolókat, egérkiváltókat és billentyűzeteket, az okoseszközöket, a képkommunikációs szoftvereket is.

Az előadások az érintettek körén túl hasznosak az egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak, szülőknek egyaránt. Az előadók nem csupán információkat adnak át az egyes eseményeken, de lehetőség van tőlük kérdezni is, például a MONTÁZS projekt keretében elérhető szolgáltatásokról is.

A szakemberek a speciális kommunikációs igényű személyeket országos lefedettségű módszertani központokban is segítik, amelyek a MONTÁZS projekt keretében jöttek létre. A központok részben a már meglévő eszközkölcsönző centrumokra épültek, kiegészülve újabb tudás- és módszertani bázisként is működő intézményekkel. Az itt nyújtott szolgáltatások célja, hogy az érintett személyek az állapotukhoz mérten minél eredményesebben részt tudjanak venni a társadalmi interakciókban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei érintettek a Debreceni AAK-Módszertani Központban (Pacsirta utca 51. – aak.debrecen@fszk.hu) érhetik el térítésmentesen az AAK-szolgáltatások teljes körét: felmérés, diagnosztika, egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint eszközkölcsönzés.

 

Bővebb információ a MONTÁZS projektről: https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt