Mi is itt vagyunk!

Az egyenlő esélyű hozzáférés a kommunikáció terén is alapvető törekvés

A kommunikáció nem csak alapvető emberi jog, hanem valamennyi egyéb jog realizálásának eszköze. Ezért minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy a speciális kommunikációs igényű emberek is élhessenek ezzel a jogukkal. Ennek érdekében indított egy országos online roadshow-t a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK). A speciális kommunikációs módszereket és eszközöket bemutató programsorozat legutóbbi előadásai a Győr-Moson-Sopron megyei érdeklődőknek szóltak 2021. május 4-én.

MONTÁZS projektAz előadásokon a speciális kommunikációs szükségletű, a felnőtt beszéd-és nyelvi fogyatékos és az autizmus spektrum zavarban érintett személyek kommunikációs támogatási lehetőségeit ismertetik. A speciális kommunikációs igényű személyek rendkívül heterogén csoportot alkotnak a sérülés jellegéből, súlyosságából, a tünetek változatosságából és az életkori eltérésekből adódóan. Ami közös bennük, hogy mindannyiuknál a beszélt és/vagy írott nyelv súlyos mértékű zavara áll fenn. Számukra a kommunikáció, azaz a másokhoz való kapcsolódás az egyik legnagyobb kihívás, s mindez jelentősen befolyásolja az önérvényesítésüket és az életminőségüket is.

Mivel minden ember és helyzet egyedi, különösen fontos megtalálni számukra a kommunikáció egyéni, sajátos módjait, hogy ezek a személyek hétköznapjaikban ki tudják fejezni szükségleteiket, gondolataikat. Ebben nyújtanak segítséget a beszéd kiegészítésére és pótlására szolgáló alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) módok és eszközök. Az AAK a verbális kifejezésen túl a hangzó beszéd megértését is támogatja.

Az AAK alkalmazásakor a szakemberek a hiányzó beszéd helyett a sérült személy számára legmegfelelőbb kiegészítő és helyettesítő módot igyekeznek megtalálni. Ezek lehetnek hangjelzések, gesztusok, manuális rendszerek, és/vagy betűket, rajzokat, jelképeket, fotókat, tárgyakat stb. tartalmazó kommunikációs eszközök, valamint hangadó gépek (kommunikátorok).

A MONTÁZS projekt júniusig tartó, 20 alkalmas előadássorozatán ezeket a módszereket, eszközöket, a projekt keretében elérhető szolgáltatásokat mutatják be a szakemberek. A fontos cél az AAK fogalmának széleskörű megismertetése is.

Az előadások nemcsak az érintetteknek és családtagjaiknak, hanem az adott régióban működő egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak egyaránt hasznos lehet. Az előadók nem csupán információkat adnak át az egyes eseményeken, de lehetőség van tőlük kérdezni is.

A MONTÁZS projekt keretében hat AAK-módszertani központ működik (Debrecenben, Kaposváron, Szegeden, Zalaegerszegen, Miskolcon és Budapesten), amelyek a speciális kommunikációs szükségletű személyek és családtagjaik, valamint a velük foglalkozó szakemberek számára nyújtanak térítésmentes szolgáltatást és támogatást.

A Győr-Moson-Sopron megyei érintettek számára a Budapesti AAK-Módszertani Központban (Váci út 191.) érhető el a szolgáltatások teljes köre: felmérés és diagnosztika, egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint eszközkölcsönzés. Az AAK-módszertani központokban elérhető a speciális kommunikációs segítő szolgáltatás is. Ennek lényege, hogy a szakemberek a mindennapi élethelyzetekben adnak extra támogatást az érintetteknek, egyfajta „tolmács” szerepét töltve be a kommunikációs folyamatokban.

A szakemberek az aak.szolgaltatas@nfszk.hu címen érhetők el.

Bővebb információ a MONTÁZS projektről: https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NSZFK) európai uniós támogatásból valósítja meg az EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001 kódszámú MONTÁZS projektet. A projekt célja a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, a fogyatékos emberek életminőségének, önálló életvezetési képességének és társadalmi befogadásának növelése.