Május 11-én jelenik meg az Óvodai Jogfutár című szakmai előfizetésünk legújabb száma, amelyben a következő témakörökről olvashatnak előfizetőink:

A nem állami, nem önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben foglalkoztatott munkavállalók utazási kedvezményei

Vita tört ki, és hozzánk is több kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a nem állami, nem önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben arról, hogy az utóbbi időkben végrehajtott jogállásváltásokat követően a munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók jogosultak-e az utazási kedvezményre. A Munkajog rovatban szakértőnk állásfoglalását olvashatják.

Óvodai Jogfutár - 2021 májusi ajánló

Az óvodai felmentéssel és a tankötelezettség szabályozásával kapcsolatos új AB-döntés II. rész

Az előző számban már írtunk arról, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte az óvodai felmentéssel és a tankötelezettséggel kapcsolatos szabályozás egyes részeit, és június 30-ai hatállyal megsemmisítette a problémás részeket. Most a tankötelezettség kezdetével kapcsolatos döntést tekintjük át a Tanügyigazgatás rovatunkban.

Az Oktatási Hivatal óvodai neveléssel kapcsolatos hatáskörei I. rész

Tanügyigazgatás rovatunk másik témájában az Oktatási Hivatallal foglalkozunk, ami egyre több funkciót kap, ezért nem haszontalan időnként áttekinteni az óvodai neveléssel kapcsolatos hatásköreit, amelyeket a következő számban folytatni is fogunk.

Tényleg kényszer volt?

Bírósági határozatok rovatunkban először egy óvónő esetével foglalkozunk, aki utólag azt állította, hogy részéről a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére irányuló komoly és megfontolt szándék nem állt fenn, ennek hiányában szerinte a közös megegyezéssel történt közalkalmazotti jogviszony-megszüntetés jogszerűtlen volt.

Hatósági döntés: hogyan kell kézbesíteni?

Bírósági határozatok rovatunk második cikkéből az derül ki, hogy érvényteleníti-e a hatósági határozatot, ha a törvény által előírt elektronikus út helyett postai úton kézbesítették?

Mit kell tudni az óvodás korú gyermekek napközbeni ellátásáról? II. rész

Kérdezz-felelek rovatunkban folytatjuk és befejezzük a gyermekek napközbeni ellátásával kapcsolatban áprilisban megjelent ismertetőt. A gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermek számára kell biztosítani, akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége, akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, akinek a szülője szociális helyzete miatt az ellátásáról nem tud gondoskodni.

Fizessen elő most, akár online is, hogy ne maradjon le az aktuális hírekről:

 

Kiemelt kép: Travel photo created by freepik – www.freepik.com