Mi is itt vagyunk!

A kommunikáció nem kiváltság, hanem alapjog

 

A kommunikációs akadálymentesítés megvalósításához ma már számos módszer és eszköz áll rendelkezésre, amelyeket kifejezetten speciális kommunikációs igényű emberek számára fejlesztettek ki. Ezeket mutatják be azon a minden megyét érintő online roadshow-n, amit a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) indított az érintettek számára. A programsorozat legutóbbi előadásain a Zala megyei érdeklődők vehettek részt 2021. június elsején.

Speciális kommunikációs igényű személyek a mindennapos kommunikációban nem tudnak hatékonyan részt venni a beszélt és/vagy írott nyelv súlyos mértékű zavara miatt. A kommunikációs akadályozottság hátterében leggyakrabban az idegrendszert ért károsodások állnak, mint például cerebral paresis, stroke, de előfordulása gyakori intellektuális képességzavar vagy autizmus spektrum zavar esetében is. Számukra kulcsfontosságúak azok az eszközök és eljárások, amelyek a mindennapi életvitelükben segítik őket a kommunikációs és/vagy nyelvi korlátok legyőzésében.

Mivel e személyek rendkívül heterogén csoportot alkotnak a sérülés jellegéből, súlyosságából, a tünetek változatosságából és az életkori eltérésekből adódóan, így különösen fontos megtalálni számukra a kommunikáció egyéni, sajátos módjait, hogy hétköznapjaikban ki tudják fejezni szükségleteiket, gondolataikat. Ebben nyújtanak segítséget a beszéd kiegészítésére és pótlására szolgáló alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) módok és eszközök. Az AAK a verbális kifejezésen túl a hangzó beszéd megértését is támogatja, ezzel is segítve az érintettek beilleszkedését, illetve az esetleges érzelmi, értelmi vagy akár szociális hátrányok leküzdését.

Az augmentatív és alternatív kommunikáció módjait, eszközeit és szemléletét ismertetik szakemberek a MONTÁZS projekt országos előadássorozatán. A súlyos kommunikációs zavarral élő személyek nyelvi akadályainak leküzdése olyan feladat, ami együttműködést és összefogást igényel. Épp ezért ezek az előadások nemcsak az érintetteknek és családtagjaiknak, hanem az adott régióban működő egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak is hasznosak. Az eseményen bemutatják azokat a speciális eszközöket, amelyek akár egy mozdulattal, egy gombnyomással segítenek abban, hogy “megmutatható legyen a kimondhatatlan”. Az előadók nem csupán információkat adnak át az egyes eseményeken, de lehetőség van tőlük kérdezni is.

A speciális kommunikációs igényű személyeket hat módszertani központban támogatják a MONTÁZS projekt keretében. Az AAK-központokban az érintettek, a velük foglalkozó családtagok és szakemberek, sőt akár intézmények is segítséget kaphatnak. A zalaegerszegi AAK-Módszertani Központban (Göcsej pláza, Tompa Mihály u. 1-3., 2. emelet 28.) elérhető az AAK-szolgáltatások teljes köre: a felmérés és diagnosztika, az egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint az eszközkölcsönzés. Az ingyenesen kipróbálható és kölcsönözhető speciális eszközök között megtalálhatók különféle kialakítású és típusú hangadó gépek, egyéb kommunikációs alkalmazással működő okoseszközök, valamint ezek használatát segítő adaptációs eszközök. A helyi szakemberek az aak.zalaegerszeg@fszk.hu címen érhetők el.

 

Bővebb információ a MONTÁZS projektről: https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt